1
tra
2014

Napravite uljni parfem

Jeste li kad razmišljali o nošenju uljnog parfema?
Ideja bi se mogla svidjeti onima koji u mirisu ne vole osjetiti alkoholnu pozadinu. Prednost nošenja uljnih parfema je što oni ne isušuju kožu, bolje uz nju priliježu, te mirišu mekše i toplije od parfema kojima je baza alkohol. To su mirisi koji ostaju uz tijelo i nose se radi vlastitog zadovoljstva. Osoba koja nosi uljni parfem neće za sobom vući mirisni trag koji bi mogao otežavati život onima koji se nađu u blizini.

Uljni parfemi su na mirisnom repertoaru od pamtivijeka, tijekom povijesti čovječanstva nema civilizacije u kojoj se nisu koristili. Princip izrade je ostao nepromijenjen, mijenjaju se samo nijanse ovisno o podneblju, dostupnim materijalima, mirisima koji su u nekom vremenu/kulturi popularni, a izbor (kao uvijek) ovisi o osobnom ukusu.

Izrada uljnog parfema ne može biti jednostavnija!
Potrebno je imati neko biljno ulje i mirisne materijale (eterična ulja, apsolute, konkrete, CO2 ekstrakte) po vlastitom izboru. Danas se, zbog njegove izuzetne stabilnosti, kao baza najčešće koristi jojobino ulje, ali je moguće koristiti svako hladno tiješteno biljno ulje koje imate pri ruci (bademovo, mareličino, lješnjakovo, suncokretovo, makadamijino, repičino, sezamovo itd.). Ako koristite neko manje stabilno ulje, napravite manju količinu parfema, tako da ga potrošite u kraćem roku (do 6 mj.) kako biljno ulje ne bi imalo priliku užegnuti.

Za cca 10 ml uljnog parfema je potrebno:

1.  odgovarajuća bočica od tamnog stakla (savjetujem da to bude roll-on varijanta)
2.  10 ml baznog ulja
3.  5 – 10 kapi mirisnih materijala

Izaberite kombinaciju mirisnih materijala koja vam se sviđa, pa napravite plan parfema odlučujući koliko ćete kapi kog mirisnog materijala upotrijebiti. U bočicu ulijte bazno ulje, dodajte odabranu mirisnu mješavinu, zatvorite bočicu pa je protrljajte među dlanovima da se sadržaj dobro izmiješa. Vaš uljni parfem je gotov!

Ako vam je neki mirisni materijal posebno drag, parfem možete napraviti samo s njim, bez daljnjeg kombiniranja. Količinom kapi, a do izvjesne mjere i izborom mirisnih materijala (intenzitet mirisa im je različit), regulirate jačinu svog uljnog parfema.

Sugestija: ako običavate raditi macerate, one koji su vam mirisom dragi možete iskoristiti kao bazu uljnog parfema. Primjerice, macerati smilja i/ili bušina su prekrasnog mirisa i, orkestrirate li pažljivo sve mirisne detalje, u podton parfema mogu unijeti miris osunčanog, zagrijanog primorskog pejsaža.

Dijeljenje savjeta koje od mene nitko ne traži (osobito u području tako osjetljivom kao što su osobne mirisne preferencije) mi se čini nametljivim, ali za one koji bi ipak rado vidjeli neku recepturu evo nekoliko mogućih kombinacija:

– 2 kapi benzoina, 3 kapi muškatne kadulje i 5 kapi bergamota fcf
– 1 kap apsoluta vanilije, 2 kapi ylang ylanga i 6 kapi grejpa/zelene mandarine
– 1 kap pačulija, 3 kapi geranija i 6 kapi crvene naranče

Parfem nanesite na zapešća (ili izaberite mjesto aplikacije prema vojoj želji) i otputujte svojim upravo satkanim mirisnim letećim ćilimom u zonu uživancije…
Želim vam ugodan let!

You may also like

Ružmarin za prisjećanje
Moderni život i osjet njuha

Leave a Reply