19
kol
2014

Naslojavanje parfema

Umori li vas kada vlastita parfemska rutina? Dosadnjikavi su vam parfemi koje koristite? Poželite li miris koji bi imao više osobnog štiha, bolje vas predstavljao?

Jeste li pokušali naslojavati parfeme? Naslojavanje je postupak nanošenja istovremeno više od jednog parfema kako bi se kreirao potpuno novi miris. Tijekom cijelog postupka se rukovodite samo svojim ukusom i «sviđa mi se – ne sviđa mi se» dojmovima svog nosa.

Dakle, skupite parfeme koje imate, opskrbite se dovoljnom količinom papirnatih traka i krenite jednostavno: birajte kombinaciju dva parfema. Najbolje je na papirnatu traku napisati naziv parfema, pa kapnuti kap na kraj trake. Zatim kombinirajte po dvije trake i provjerite miris svake kombinacije. Isključite kombinacije koje vam se ne sviđaju.

Preostale kombinacije isprobavajte na koži dok ne zaključite koja vam je najzanimljivija. Uvijek najprije nanesite teži i kompleksniji parfem, sačekajte da se počne razvijati, pa zatim dodajte laganiji i jednostavniji. Isto vrijedi i za različite koncentracije parfema: najprije nanesite jaču koncentraciju (EdP, recimo), a zatim onu laganiju (EdT ili EdC).

Naslojavanje ne znači da parfeme trebate prskati na ista mjesta, jedan preko drugog. I tu kombinirajte: jedan možete nanijeti na zapešća, a drugi iza ušiju ili na stražnji dio vrata. Ne zaboravite da vam je na raspolaganju mogućnost nanošenja po okomici: gležnjevi-pregibi koljena-zapešća-pregibi laktova-prsna kost-iza ušiju-stražnji dio vrata-kosa. Eksperimentirajte!

S vremenom, kad se izviještite, možete kombinirati veći broj parfema. Općenito važeća pravila su da se citrusni parfemi odlično kombiniraju s većinom ostalih parfemskih koncepata, te da kombiniranje samo teških parfema uglavnom ne daje dobre rezultate. Osnovu za kombiniranje možete potražiti u zajedničkoj mirisnoj niti svojih parfema. Recimo slijedite trag jasmina, ruže, drvenastih ili zelenih nota, pa složite mješavinu prema izabranom kriteriju.

Drugačiji pristup, za one raspoložene avanturistički, može biti kombiniranje oprečnih mirisa. Recimo vanilije i nekog od začina. Provjerite što vaš nos kaže na takvu ideju!

Praksom ćete naučiti kako dobrim izborom jednog parfema možete pojačati neki aspekt (recimo drvenasti ili ružin) u drugom parfemu i/ili prigušiti neki aspekt parfema koji vam baš i nije drag.

Zatim, pri naslojavanju se svi oblici parfema (alkoholni, uljni i kruti) mogu ravnopravno kombinirati, a rezultati su ponekad fascinantni!

Napomena za aromaterapeute: pokušajte “podmetnuti” ispod slojeva svoje mirisne konstrukcije adekvatno pripremljeno i razrijeđeno neko vama omiljeno eterično ulje (pačuli, vetiver, tamjan, sandal, smilje, bušin…) Taj potez će neizmjerno obogatiti i produbiti vaš parfem.

Opustite se, zadatak nije težak kako vam se u startu može učiniti. Ostavite svom nosu da nesmetano odlučuje.

Ako vam se svidi postupak naslojavanja, vremenom ćete razviti svoj način kombiniranja i nošenja tih individualiziranih mirisnih mješavina. Vjerujem da će to značiti više radosti i uživanja u mirisnim iskustvima.

You may also like

Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema
Ružmarin za prisjećanje

Leave a Reply