7
lis
2019

Nevolje s vanilijom

Posljednjih godina je na tržištu vanilije došlo do velikih turbulencija. Nekoliko loših sezona berbe, razornih tajfuna i drugih klimatskih nepogoda, i evo nas u nestašici kvalitetnog biljnog materijala i ogromno povećanoj potražnji za svim proizvodima od vanilije. To je, naravno, uzrokovalo skok cijena nebu pod oblake. Od ne tako davnih manje od $50 po kg, cijene su danas dostigle cca $ 600 za istu količinu.

Vanilija (Vanilla planifolia) je vrsta orhideje penjačice porijeklom iz Centralne Amerike za čije uspješno formiranje plodova su u prirodnim uvjetima potrebne pčele vrste Melipona i kolibrići. Kad je uzgoj vanilije prenesen u druge regije (Madagaskar je danas najveći proizvođač), ispostavilo se da biljke bez svojih specifičnih oprašivača ne formiraju plodove. Taj potpuni fijasko u preseljenju biljke u druga podneblja je srećom 1841. riješio Edmond Albius, 12-godišnji rob na jednoj reunionskoj plantaži, pronašavši način kako ručno oprašivati cvjetove.

Danas se u većini svjetske proizvodnje vanilije koristi ta skupa metoda koja zahtijeva mnogo rada. Biljci je od sadnje potrebno prosječno 4-5 godina da prvi put procvjeta, a za kilu sušenih mahuna vanilije je potrebno ručno oprašiti 600 cvjetova. Mahune se beru dok su zelene i transportiraju u pogone za obradu u kojima ih se sortira, pari, suši na suncu, ponovo sortira, zatim suši u hladu i fermentira šest mjeseci uz često provjeravanje kvalitete tijekom te posljednje faze proizvodnje.

Rezultati istraživanja o najpopularnijim mirisima upućuju da miris (i okus) vanilije spadaju u sam vrh popularnosti. Stoga prehrambena i parfemska industrija u svojim imitacijama obilno koriste sintetski proizveden vanilin.

Kad je riječ o ekstraktima dobivenim od prirodne sirovine, treba reći da eterično ulje vanilije nije moguće proizvesti, pa pri kupovini budite pažljivi i dobro čitajte etikete. Tko vam ponudi eterično ulje vanilije ili nema pojma o čemu govori ili bezočno laže! Dostupni ekstrakti dobiveni iz mahuna vanilije su: apsolut vanilije, CO2 ekstrakt, rezinoid (proizvod uljno-smolaste konzistencije) i tinktura. Koristiti te materijale u prirodnoj parfimeristici nije uvijek jednostavno ni lako. Zbog različitih načina proizvodnje ovih ekstrakata i često pogrešno korištene terminologije, pri kupovini je potrebno dobro provjeriti kod proizvođača o kom se proizvodu radi, jer se ekstrakti različito ponašaju u raznim bazama.

Miris dobre vanilije je očaravajuće kompleksan: topao, mekan i balzamičan s drvenasto-animalnim i iznenađujućim, elegantnim gorkastim podtonom. U kvalitetnom mirisnom materijalu ćete namirisati i natruhe začina i (možda?) finog duhana.

U konstrukciji parfema vanilija služi za uklanjanje tvrdih rubova, zaokruživanje mirisa i “nagovaranje” ostalih komponenti na “miroljubivu koegzistenciju”. Mrvica vanilije oživljava svaku mirisnu kompoziciju.