26
stu
2014

Pompejska parfimerska reputacija

Arheolozi smatraju da su Pompeji u svom vremenu bili čuveni po proizvodnji parfema. Omiljena freska svih povjesničara parfimeristike, koja se nalazi na zidu vile Vetti, prikazuje Kupide u procesu proizvodnje parfema: važu mirisne materijale, namaču ih, ekstrahiraju, skladište… Prikazana je i scena klijentice kako procjenjuje završeni parfem koji je nanijela na ruku.

U Nacionalnom arheološkom muzeju u Napulju se nalazi rekonstruirana pompejska radionica koja je bila poznata pod nazivom Parfimerova kuća. Proučavanjem ostataka nađenih u bočicama na arheološkoj lokaciji kraj Napulja, rekreirani su parfemi kakve su nosili stanovnici Pompeja. Pri tome su korištene iste metode kojma su se služili parfimeri prije nego što je grad uništen erupcijom Vezuva 79. g. Sastojci su mirisi ruže, čempresa, ljubičica, jorgovana, mirte i bosiljka, a bočice su vjerne reprodukcije onih koje su nekad krasile toaletne stoliće stanovnika grada.

Da pompejska parfimerska reputacija nije zaboravljena dokazuje EdP Pyxis (Izgubljeni miris Pompeja), čiji autor Michael Evans svoju kreaciju opisuje kao mediteransku mješavinu citrusno-voćno-herbalnih nota omekšanu kombinacijom ruža-jasmin i oslonjenu na puderasto senzualni akord drvenastih nota i tamjana.

You may also like

Treat your nose to an unusual experience of enjoying natural perfumes!
Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema

Leave a Reply