10
stu
2014

Sveta vodica s mirisom vagine

Olfaktorni umjetinik Peter De Cupere je krajem prošlog mjeseca u Antverpenu izložio neobičnu mirisnu skulpturu s namjerom da ispita prostor između božanske i tjelesne predodžbe o ženama. Prema njegovoj zamisli, skulptura “Defloracija” sadrži neuobičajen medij: miris vagine.

Od tekućine koju je definirao kao “zamrznutu svetu vodicu” je kreirao skulpturu Djevice Marije i postavio je u izložbeni prostor u kome se ona počela otapati ispunjavajući zrak u neposrednoj okolini mirisom strasti.

Izložba je trajala otprilike dva sata, koliko je statui Madone trebalo da se otopi. Posjetitelji su tada mogli umočiti prste u baricu svete vodice i miris ponijeti sa sobom.

Umjetnik kaže da koristi statuu Madone, zato što je to u religiji najpoznatiji simbol žene, a svojom umjetničkom misijom, između ostalog, smatra pokazivanje da organizirana religija prečesto aspekte ženstvenosti i seksualnosti proglašava tabuom. Madona koja se otapa i pri tome ispušta oslobođeni miris vagine metaforički predstavlja osjećaj seksualne slobode.

Ako vas zanima i taj detalj, miris koji je De Cupere koristio nije sintetski. Od laboratorija u Njemačkoj je naručio stvarni vaginalni miris destiliran i konzerviran na način koji je laboratorij zaštitio kao poslovnu tajnu.

Pogledajte video: http://vimeo.com/109588701

 

You may also like

Treat your nose to an unusual experience of enjoying natural perfumes!
Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema

Leave a Reply