28
sij
2018

Turin vs. Zworykina

Već sam spominjala da jako volim čitati tekstove Luce Turina. Svaki na koji naiđem mi beskrajno uljepša dan.
A poseban mi je gušt kad pronađem recenzije prirodnih parfema kojima on ne bi mogao odoljeti!

Evo još jednog takvog teksta:

“Nikad mi se nije sviđala potpuno prirodna parfimeristika. Iz dva razloga:

1. Ograničenja u umjetnosti su plodonosna samo  u slučaju kad usmjeravaju kreativnost tako da se postignu  rezultati ugodni osjetilima, tj. rima, modalna harmonija itd. Ograničenje na samo prirodno nije produktivno: Nijedan otpuno prirodni parfem nikad nije bio toliko dobar kao što su najbolji parfemi napravljeni od prirodnih materijala i aroma kemikalija.*

2: Moja definicija prirode uključuje organsku kemiju i sve koji plove njenim prostranstvima.

Nakon što sam ovo rekao, smatram da su parfemi Anne Zworykine doista impresivni i uvelike imuni na muljavost većine prirodnih parfema. Čini se da se ona mudro drži klasičnih formi i svoju vještinu usmjerava na njihovo optimalno funkcioniranje. Verdigris je, primjerice,  sjajan,  impresivan ciparski parfem. Jasno možete namirisati  kako veličanstveni bergamot, bušin i hrastov lišaj harmonično pjevaju. Young Cossack  (u Rusiji kozaci imaju pozitivniju reputaciju nego u inozemstvu) je divan, animalan, tonka-sjenast akord koji bi se pokazao prekrasno muževan, bilo sa sabljom i konjem ili bez njih. Njezin parfem Cuir de Russie je najekscentričniji s tim imenom koji se sjećam da sam ikad pomirisao, vrlo cvjetni i manje zadimljen nego što je uobičajeno, sa čudnim i prelijepim završetkom. Na kraju, empirijski dokazi prevladavaju: to su parfemi koje bi čak i ljubitelj sintetike poput mene volio nositi.

*Ako znadete za potpuno prirodni parfem koji može izdržati komparaciju s, recimo, L’Heure Bleue, molim vas javite mi i pošaljite mi uzorak.”

 

You may also like

Natural Perfumery Retreat in Slovenia
Treat your nose to an unusual experience of enjoying natural perfumes!

Leave a Reply