10
ožu
2010

Zašto prirodni parfemi?

“Parfem je kao osobna iskaznica duha. On iznad svega
opisuje stanje duha osobe koja ga nosi.”
Marcel Billot, parfimerist

Potražnja za prirodnim parfemima je u porastu i u skladu je s trendom povratka prirodi koji ima sve više poklonika. Osobama koje su sklone voditi računa o kvaliteti hrane koju svakodnevno unose u organizam i o mogućnostima smanjivanja onečišćenosti okoliša, nije strana ideja o potrebi korištenja kvalitetnih kozmetičkih i parfemskih proizvoda. Sve što nanosimo na kožu ulazi u naš organizam, a prirodni parfemi ne sadrže potencijalno opasne sintetske kemikalije.

U svijetu u kome je masovna proizvodnja norma, sve više ljudi, u želji za naglašavanjem identiteta, cijeni i traži rijetke i jedinstvene proizvode. Prirodni parfemi su proizvod koji čini upravo to – naglašava osobnost nositeljice/a. Njihova se popularnost temelji na činjenici da se oni najčešće kreiraju prema izboru, željama i mirisnim preferencijama osobe za koju su izrađeni. Oni su unikatan mirisni pečat, vjeran “portret u bočici” osobe koja ih nosi.
Samo na takve parfeme, «skrojene» od prirodnih sastojaka i prema individualnim potrebama korisnika/ce, se mogu u potpunosti odnositi izjave slavnih parfimera o parfemu kao osobnoj iskaznici duha ili kao o sjenci duše.

Još je jedan, manje atraktivan, razlog sve većoj popularnosti prirodnih parfema. To je osjetljivost na različite kemikalije koju rastuće razine onečišćenja okoliša izazivaju kod sve većeg broja  ljudi. Pokušaj smanjivanja unosa u organizam mogućih štetnih spojeva (što mogu biti i komercijalni parfemski proizvodi) je logična reakcija.

U usporedbi s masovno dostupnim, konvencionalnim parfemima temeljenim na sintetskim petrokemikalijama, prirodni parfemi su izuzetna raskoš i privilegija.

Usporedimo činjenice vezane uz sastav/cijene/djelovanje komercijalnih i prirodnih parfema:

Sintetski parfemi
Prirodni parfemi
Kod biranja i kupovine komercijalnih parfema prisiljeni smo svoje želje i očekivanja prilagoditi ponuđenim, gotovim proizvodima. Kod izrade prirodnog parfema (bilo da ga netko radi po našoj narudžbi ili se sami upustimo u njegovu izradu) sami utječemo na njegovu kompoziciju. Prema vlastitom ukusu i potrebama biramo mirisne komponente koje će ući u njegov sastav.
Cijene komercijalnih sintetskih parfema su vrlo različite: od vrlo jeftinih do basnoslovno skupih. Međutim, većina mirisnih kemikalija od kojih se oni izrađuju ima vrlo niske cijene. Uzme li se u obzir kvaliteta tekućine u bočici takvih parfema, sa sigurnošću možemo smatrati da smo preplatili njezin sadržaj. (L. Turin u svojoj knjizi The Secret of Scent objavljenoj 2006. g. navodi da se u vrijeme pisanja knjige cijena od 100 eura za kilu finog mirisa smatrala visokom, pa je za očekivati da je u međuvremenu ona još snižena. Naglašava, također, da se otprilike samo 3% cijene plaćene u trgovini za neki parfem odnosi na mirisni ekstrakt koji se nalazi u kupljenoj bočici. To bi značilo da vrijednost mirisnog ekstrakta u parfemu plaćenom 300 kn u najboljem slučaju iznosi “obilnih” 9 (slovima: devet)  kn!!! Sve ostalo su troškovi proizvodnje, ambalaže, marketinga… i zarada parfimerijske industrije). Prirodni parfemi mogu biti vrlo skupi, jer često sadrže rijetke mirisne komponente koje bi bile preskupe za masovnu proizvodnju. Međutim, budući da cijena ovisi o korištenim mirisnim komponentama, postoji mogućnost izrade intrigantnih mirisnih kreacija u okvirima materijalnih mogućnosti osobe za koju je parfem kreiran.
Određeni komercijalni miris nose milijuni potrošača! Prirodni parfemi su ekskluzivni proizvodi, rade se u malim serijama. A ako je takav parfem rađen po narudžbi, onda je on jedinstvena, individualna mješavina mirisnih komponenti i nosi ga samo osoba za koju je napravljen.
Komercijalni parfemi mogu predstavljati potencijalnu zdravstvenu nelagodu (iritacija kože, grla i očiju, mučnina, vrtoglavica, pospanost, glavobolja, umor, teškoće s disanjem, itd.). Pažljivim odabirom sastojaka prilagođenih potrebama budućeg/e korisnika/ce moguće je izbjeći eventualne neželjene pojave. Zbog toga prirodni parfemi rjeđe izazivaju alergije koje su sve naglašeniji problem naše civilizacije.
Cilj  nošenja komercijalnog parfema je zadovoljavanje estetskih potreba. Osim zadovoljavanja estetskih potreba prirodni parfem može imati i terapijska djelovanja.

 

Prirodni parfemi ne sadrže sintetske fiksative, pa zbog toga mogu kraće trajati. U tom slučaju će ih trebati češće nanositi.
Ovi parfemi su ugodan otklon od norme. Oni trebaju biti optimalno prilagođeni vašim zahtjevima, potrebama i mirisnim preferencijama. Tako kreirani i odabrani oni su doslovno osobni mirisni oblačić podrške i diskretna, sofisticirana dopuna dojmu koji korisnica/k ostavlja na svoju okolinu.

Ako se nađete u situaciji da možete birati između sintetskog i prirodnog parfema, nemojte žuriti s odlukom! Nanesite ih na kožu, pratite kako se mirisi razvijaju, uzmite si vremena za procjenu, odvagnite argumente za i protiv i napravite informirani izbor prije nego što se odlučite za kupovinu. Važno je da budete zadovoljni izborom i uživate u nošenju svog parfema!

p.s.
Ne dobivate li želju da kreiranje vlastitog mirisnog pečata uzmete u svoje ruke?

«Parfem je kao osobna iskaznica duha. On iznad svega

opisuje stanje duha osobe koja ga nosi.»

Marcel Billot, parfimerist

Potražnja za prirodnim parfemima je u porastu i u skladu je s trendom povratka prirodi koji ima sve više poklonika. Osobama koje su sklone voditi računa o kvaliteti hrane koju svakodnevno unose u organizam i o mogućnostima smanjivanja onečišćenosti okoliša, nije strana ideja o potrebi korištenja kvalitetnih kozmetičkih i parfimerijskih proizvoda. Sve što nanosimo na kožu ulazi u naš organizam, a prirodni parfemi ne sadrže potencijalno opasne sintetske kemikalije.

U svijetu u kome je masovna proizvodnja norma, sve više ljudi, u želji za naglašavanjem identiteta, cijeni i traži rijetke i jedinstvene proizvode. Prirodni parfemi su proizvod koji čini upravo to – naglašava osobnost nositeljice/a. Njihova se popularnost temelji na činjenici da se oni najčešće kreiraju prema izboru, željama i mirisnim preferencijama osobe za koju su izrađeni. Oni su unikatni mirisni pečat, vjeran «portret u bočici» osobe koja ih nosi.

Još je jedan, manje atraktivan, razlog sve većoj popularnosti prirodnih parfema. To je osjetljivost na različite kemikalije koju rastuće razine onečišćenja okoliša izazivaju kod sve većeg broja ljudi. Pokušaj smanjivanja unosa u organizam mogućih štetnih spojeva (što mogu biti i komercijalni parfemski proizvodi) je logična reakcija.

U usporedbi s masovno dostupnim, konfekcijskim parfemima temeljenim na sintetskim petrokemikalijama, prirodni parfemi su izuzetna raskoš i privilegija. Usporedimo činjenice vezane uz sastav/cijene/djelovanje komercijalnih i prirodnih parfema:

Sintetski parfemi

Prirodni parfemi

Kod biranja i kupovine komercijalnih parfema prisiljeni smo svoje želje i očekivanja prilagoditi ponuđenim, gotovim proizvodima.

Kod izrade prirodnog parfema (bilo da ga netko radi po našoj narudžbi ili se sami upustimo u njegovu izradu) sami utječemo na njegovu kompoziciju. Prema vlastitom ukusu i potrebama biramo mirisne komponente koje će ući u njegov sastav.

Cijene komercijalnih sintetskih parfema su vrlo različite: od vrlo jeftinih do basnoslovno skupih. Međutim, većina mirisnih kemikalija od kojih se oni izrađuju ima vrlo niske cijene. Uzme li se u obzir kvaliteta tekućine u bočici takvih parfema, sa sigurnošću možemo smatrati da smo preplatili njezin sadržaj. (L. Turin u svojoj knjizi The Secret of Scent objavljenoj 2006. g. navodi da se u vrijeme pisanja knjige cijena od 100 eura za kilu finog mirisa smatrala visokom, pa je za očekivati da je u međuvremenu ona još snižena. Naglašava, također, da se otprilike samo 3% cijene plaćene u trgovini za neki parfem odnosi na mirisni preparat koji se nalazi u kupljenoj bočici. U nekoj vrlo gruboj računici to bi značilo da vrijednost mirisnog ekstrakta u preparatu plaćenom 600 kn iznosi maksimalno 20 kn. Sve ostalo su troškovi proizvodnje, ambalaže, marketinga…)

Prirodni parfemi mogu biti vrlo skupi, jer često sadrže rijetke mirisne elemente koji bi bili preskupi za masovnu proizvodnju. Međutim, budući da cijena ovisi o korištenim mirisnim komponentama, postoji mogućnost izrade intrigantnih mirisnih kreacija u okvirima materijalnih mogućnosti osobe za koju je parfem izrađen.

Određeni komercijalni miris nose milijuni potrošača!

Prirodni parfem je jedinstvena, individualna mješavina mirisnih komponenti i nosi ga samo osoba za koju je napravljen.

Komercijalni parfemi mogu predstavljati potencijalnu zdravstvenu nelagodu (iritacija kože, teškoće s disanjem, itd.).

Pažljivim izborom sastojaka prilagođenih potrebama budućeg/e korisnika/ce moguće je izbjeći eventualne neželjene pojave. Zbog toga prirodni parfemi rjeđe izazivaju alergije koje su sve naglašeniji problem naše civilizacije.

Cilj nošenja komercijalnog parfema je zadovoljavanje estetskih potreba.

Osim zadovoljavanja estetskih potreba prirodni parfem može imati i terapijska djelovanja.

Prirodni parfemi, naravno, imaju i svoje nedostatke. Npr. oni ne sadrže kemijske fiksative, pa zbog toga kraće traju. Također će ih, možda, trebati protresti prije nanošenja na kožu.

Ovi parfemi su ugodan otklon od norme. Oni trebaju biti optimalno prilagođeni vašim zahtjevima, potrebama i mirisnim preferencijama. Prema tome, uvijek pažljivo birajte! Dobro pomirišite, uzmite si vremena za procjenu, odvagnite argumente za i protiv i napravite informirani izbor prije nego što se odlučite za kupovinu.

p.s.

Ne dobivate li želju da kreiranje svog mirisnog pečata uzmete u svoje ruke?

You may also like

Ružmarin za prisjećanje
Moderni život i osjet njuha

Leave a Reply