25
sij
2014

Dome, mirisni dome

U životu gradskih stanovnika je zabrinjavajuće malo kontakta s prirodom. Uzgajanje biljki u stanu je hvalevrijedan pokušaj otpora nepovoljnim životnim uvjetima, ali je učinak daleko od dovoljne doze prirodnog koja bi nam trebala u našoj gradskoj svakodnevici.

Jedan od načina da smanjimo taj deficit je korištenje prirodnih mirisnih materijala u ambijentu u kom boravimo. Takva praksa nam daje mogućnost da u izvjesnoj mjeri rekreiramo dojam i učinke boravka u prirodi.

Prepoznavanje i razumijevanje prirodnih mirisa s kojima je naša vrsta u kontaktu tijekom čitavog procesa evolucije su utisnuti u naše gene, smješteni u naslijeđenu olfaktornu memoriju. Nos je vrstan dijagnostičar i ako nam osjet njuha dobro funkcionira, spokojno se možemo prepustiti njegovom izboru. Mirisi koje on odabere posjeduju terapijska svojstva koja su nam potrebna.

Mirise koje namjeravamo raspršivati u domu treba pažljivo izabrati. Izuzetno je važno uzeti u obzir osobne mirisne preferencije i dogovoriti zajedničku «mirisnu platformu» sa svim ukućanima. Srećom, izbor eteričnih ulja je velik, pa će se uz malo angažmana i vremena odvojenog za biranje mirisa uspješno pronaći mješavina koja je svima prihvatljiva.

Mogući izbor eteričnih ulja:

Bergamot – elegantan, sladak, svjež citrusni miris
Benzoin – miris ugodan, slatko–balzamičan s toplom, smolastom nijansom
Cedar – suh, mekan, drvenast miris
Geranij – miris istovremeno cvjetni i zelen, suh
Borovica – svjež, topao, drvenasto-slatkast miris
Palmarosa – slatko-cvjetni, svjež, blago travnat miris
Bor – miris svjež, balzamičan, karakteristično crnogorični
Mandarina – sladak, gotovo cvjetni citrusni miris
Patchouli – kompleksan, drvenasto-zemljano-dimni miris
Metvica – osvježavajući, hladan, mentolni miris
Lavanda – svjež, bogat, slatko-biljni miris
Slatka naranča – bogat, sladak, topao, citrusni miris
Muškatna kadulja – miris sladak, blago voćni, topao, malo smolast

S obzirom da mirisi koje udišemo suptilno ali vrlo temeljito utječu na naše emocije i raspoloženje, izborom ulja za mirisno animiranje prostora moguće je ublažiti nepoželjna stanja i osjećaje i potaknuti osjećaj dobrobiti.

Ako je cilj opuštanje, pokušajte koristiti eterična ulja lavande, geranija, borovice, slatke naranče, bergamota, cedra, benzoina, palmarose, mandarine.

Za osvježenje razmislite o izboru ulja bora, metvice, borovice, palmarose, patchoulija.

Za poboljšanje raspoloženja možete birati između ulja bergamota, slatke naranče, muškatne kadulje, geranija, benzoina, palmarose, bora.

Želite li uravnotežiti promjenjiva raspoloženja mogla bi koristiti ulja geranija, cedra, muškatne kadulje, borovice, lavande, patchoulija, slatke naranče, benzoina.

Uključite najmlađe ukućane u dogovaranje i provjerite kako im se sviđaju mirisi ulja mandarine, lavande, benzoina, slatke naranče, palmarose.

Za romantični touch isprobajte kako na vas djeluju mirisi eteričnih ulja benzoina, patchoulija, geranija, muškatne kadulje, slatke naranče, cedra, palmarose, pa napravite mješavinu koja vam se sviđa.

Za čistu radost i ugodu potražite podršku mješavina ulja slatke naranče, benzoina, bergamota, muškatne kadulje, mandarine, geranija, patchoulija.

Ako vam se učini da je predložena paleta eteričnih ulja manjkava, dodajte joj ulja prema vlastitom izboru.

Napomena: Mirisne svjetiljke kod kojih se koristi toplina plamena lučice nisu uvijek adekvatan način raspršivanja eteričnih ulja u prostoru. Tom metodom se ulja često pregrijavaju što uzrokuje njihovu dekompoziciju, a to poništava planirane učinke i dovodi do lošeg mirisa spaljenih ulja. Ako niste spremni stalno kontrolirati temperaturu i razinu vode u takvoj svjetiljci, a nemate električni raspršivač u kome se koristi struja hladnog zraka, za raspršivanje eteričnih ulja je po mom mišljenju bolje koristiti sprej bočicu.

 

You may also like

Ružmarin za prisjećanje
Moderni život i osjet njuha

Leave a Reply