9
pro.
2010
0

Samopomoć u zimskom razdoblju

Zima nas “šamara” svojim toplo-hladnim naletima, virusi imaju otvorenu seznu lova na nezaštićenu populaciju, pa treba očekivati razdoblje u kome će nas moriti različite tegobe dišnog sustava (prehlade, viroze, gripe, «obična» šmrcanja).

Dobro će doći lako provedivi i djelotvorni načini samopomoći. Korištenjem eteričnih ulja mnoge tegobe možemo spriječiti, ublažiti tijek onih koje su već nastale ili podržati konvencionalni način njihovog liječenja.

Redovitom primjenom eteričnih ulja, možemo obrambenom sustavu olakšati suprotstavljanje mnogim štetnim mikroorganizmima s kojima svakodnevno dolazimo u kontakt. To je jedan način na koji aromaterapija može biti od pomoći.

Drugi način djelovanja aromaterapije je mogućnost upravljanja stresom koji utječe na funkcioniranje obrambenog sustava i leži u osnovi mnogih zdravstvenih tegoba. Aromaterapija ima djelotvoran alat za suprotstavljanje stresu, depresiji, tjeskobi i strahovima.

Pri izboru načina uvođenja eteričnih ulja u svakodnevnu rutinu treba se odlučiti za one koji će biti u skladu s načinom života, dnevnim rasporedom i količinom preuzetih obaveza. Važno je pridržavati se plana koji smo odabrali.

Dobar plan za preveniranje i ublažavanje tegoba bi trebao sadržavati sljedeće korake:

  1. smanjivanje količine patogenih mikroorganizama u okruženju
  2. smanjivanje razine stresa
  3. podrška obrambenom sustavu

1. Za smanjivanje količine štetnih mikroorganizama u zraku prostorija u kojima boravite koristite eterična ulja poput: čajevca, ravensare, širokolisne lavande, bora, slatke naranče, palmarose, eukaliptusa (E. radiata) ili limuna.

Primjerice, takva bi mješavina mogla biti:

Slatka naranča             5 kapi
Čajevac                        3 kapi
Bor                               2 kapi

Ili prema svom ukusu i uljima koja imate na raspolaganju napravite bilo koju mješavinu gore pobrojanih ulja.

Mješavinu koristite u obliku spreja za osvježavanje prostora, u mirisnoj svjetiljci, električnom difuzeru, na različitim keramičkim ili drvenim nosačima, na prstenovima za sijalice, koristite ju u postupcima održavanja higijene u prostoru u kome boravite, kapnite kap-dvije u paket papirnatih maramica koji nosite sa sobom, na kapu, rukavice, rub šala itd.

2. Za otpor stresu i zimskoj depresivnosti birajte između sljedećih ulja: bor, ravensara, prava lavanda, širokolisna lavanda, bergamot, palmarosa, mandarina, petitgrain gorke naranče, muškatna kadulja.

Kod biranja ulja (neke mješavine ili pojedinačnog ulja) rukovodite se osobnim mirisnim preferencijama – izaberite nešto što vam krasno miriše!

Izabrana ulja koristite raspršena u prostoru, prilikom tuširanja, u kupkama, u preparatima za njegu tijela, u ulju za masažu, nosite ih na maramici, kapnite na šal, kapu, na unutrašnjost kapuljače za hladnih, vjetrovitih dana, pretvorite ih u samo svoj parfem…

Prijedlog mješavine:

Bergamot                         3 kapi
Mandarina                        2 kapi
Lavanda                           2 kapi
Muškatna kadulja            1 kap
Bor                                    2 kapi

Ako zatreba poboljšati prohodnost dišnih putova, evo prijedloga za djelotvornu mješavinu za inhalaciju:

Ravensara                        3 kapi
Bor                                    2 kapi
Širokolisna lavanda          1 kap

U inhalator s toplom vodom kapnite kap mješavine, inhalirajte 2 minute, pa dodajte sljedeću kap. Nastavite s inhalacijom, zatim dodajte još jednu kap. 3 kapi su dovoljne za jednu inhalaciju koja ne bi trebala trajati dulje od 10 minuta.

Napomena: Ako koristite način inhaliranja sa zdjelom tople vode i ručnikom preko glave, tijekom inhalacije ne zaboravite zatvoriti oči!

3. Dobru podršku obrambenom sustavu pružit će eterična ulja ravensare, niaoulija, eukaliptusa (E. radiata), čajevca, bušina, timijana, kt. tujanol, palmarose.

Ako vaš obrambeni sustav treba poticaj, možete napraviti sljedeću mješavinu:

Ravensara                                3 kapi
Niaouli                                      3 kapi
Širokolisna lavanda                  1 kap

5 kapi ove mješavine razrijeđene u nekom baznom ulju nanosite na slabinski dio leđa 3 puta dnevno tijekom 7 dana.
Mješavinu možete koristiti i u inhalaciji.

Drž’te se zdravo i mirisno!

You may also like

Ružmarin za prisjećanje
Moderni život i osjet njuha

Leave a Reply