5
srp
2016

Karen Gilbert: Perfume, the Art and Craft of Fragrance

Evo jedne lijepe, kvalitetne, dobro koncipirane, sažete, vrlo instruktivne i dopadljivo ilustrirane knjige o umijeću i zanatu izrade parfema. Karen Gilbert, autorica knjige Perfume, the Art and Craft of Fragrance je napisala pripučnik koji će cijeniti svi koji žele steći solidna početna znanja o tome kako kreirati parfem.

U osam poglavlja knjige (1. Psihologija mirisa, 2. Povijest parfimeristike i ikone parfemske industrije, 3. Klasifikacija mirisa, 4. Prirodni i sintetski mirisni materijali, 5. Kreativne parfimerske tehnike, 6. Kreiranje alkoholnih, uljnih i krutih parfema, 7. Kreiranje proizvoda za njegu tijela, 8. Kreiranje mirisa za dom) je postignut dobar balans između teorije i prakse. Ponuđeni recepti su precizni, lako ih je slijediti jer su izloženi korak po korak, pa se čitatelji mogu mirno prepustiti ekspertnom autoričinom vodstvu i već kod prvog pokušaja dobiti solidan proizvod.

Knjiga je tim vrednija ako se zna da je izbor literature koja bi davala dobre upute kako izraditi parfeme više nego skučen. Ona je dobar uvod u to zahtjevno i mukotrpno znanje. Autorica je dobro potkovana u svim aspektima materije koju prezentira: od kemije do estetike, od uputa kako kombinirati mirise, do načina kako istrenirati svoj nos i mozak tako da razlikuju svaki pojedinačni miris. Iz načina izlaganja se vidi da pasionirano voli svoju temu. Uostalom, ona vodi uspješne (online i uživo) edukacije o kreiranju parfema.

Kad knjigu pročitate imat ćete zaokruženo početno znanje. Međutim, zaključak do kojeg ćete doći čitanjem ove knjige je da ćete se,  želite li doista savladati umijeće kreiranja prirodnih parfema, trebati naoružati strpljenjem i disciplinom i prihvatiti ozbiljnog učenja.

You may also like

Parfemi, vodič 2018.
Ayala Moriel: Foundation of Natural Perfumery

Leave a Reply