5
velj
2010

Poklon za svaku priliku

Knjiga Mirisni kalendar je poklon koji bi mogao obradovati svakoga zainteresiranog za eterična ulja i njihovu primjenu u svakodnevici. Vrlo je jednostavno i jasno pisan priručnik koji nudi temeljno znanje o praktičnom, višenamjenskom i sigurnom korištenju eteričnih ulja.

U knjizi je predstavljeno dvanaest eteričnih ulja, po jedno za svaki mjesec, predložene su recepture za preparate koje je njihovom upotrebom moguće izraditi. Mnogo je savjeta za olakšavanje čestih tegoba, za njegu kože lica i tijela, za održavanje higijene u domu, brigu o kućnim ljubimcima, za mirisno oplemenjivanje prostora…

Prednost ovog kalendara je što mu je rok trajanja beskonačan. Može ga se početi koristiti u aktuelnom mjesecu ili krenuti od nekog posebno dragog ulja. Kad ga imate pri ruci često ćete ga otvarati tražeći savjete za svakodnevne  situacije, prilike  i tegobe.

Da bi poklon bio raskošniji, knjiga se može kompletirati uljem mjeseca ili bilo kojim drugim izborom ulja. Za posebni doživljaj poklon se može mirisno animirati prema niže navedenom uputstvu!

Evo nekoliko receptura iz knjige:
Antiseptični sprej za sezonu prehlada
Sprejevi napravljeni korištenjem eteričnih ulja vrlo su djelotvorni u smanjivanju količine patogenih mikroorganizama u prostoru u kome boravimo. U prostorijama sa centralnim grijanjem upotreba spreja će dodatno vlažiti zrak.
 • Naranča      5 kapi
 • Eukaliptus    4 kapi
 • Čajevac       3 kapi
 • Bor           2 kapi
Za izradu sprejava se koristi destilirana (može i prokuhana pa ohlađena) voda ili hidrolat. Na 1 dl vode/hidrolata se ukapa 20 – 40 kapi eteričnih ulja.
Način aromatiziranja poklona
Poklon pripremite i zamotajte nekoliko dana ranije, stavite ga u najlon vrećicu u koju ste umetnuli grudicu vate s 3-4 kapi eteričnih ulja, pa vrećicu dobro zatvorite. Kad dođe vrijeme, izvadite iz vrećice poklon koji je poprimio blagi miris. Predložena mješavina je namijenjena aromatiziranju božićnih i novogodišnjih poklona.
 • Bor                       4 kapi
 • Naranča                   4 kapi
 • Muškatna kadulja          3 kapi
 • Geranij                   1 kap
Glavobolja
Prije nego što posegnete za nekom tabletom kojom obično zaustavljate glavobolju pokušajte riješiti tegobu na prirodniji način. Ovu mješavinu koristite kao inhalaciju, napravite oblog, razrijeđenu u baznom ulju nanesite na sljepoočnice, bazu lubanje, unutarnju stranu zapešća i/ili na solarni pleksus.
 • Lavanda                3 kapi
 • Paprena metvica        1 kap
Inhalacija. Počnite s jednom kapi ulja dodanih u toplu vodu, pa nakon par minuta dodajte sljedeću kap. 2-3 kapi će biti dovoljne za jednu inhalaciju, koja ne bi trebala trajati dulje od 10 minuta.
Oblog. Oblog se priprema tako da se u 1 dl vode ukapa do 5 kapi eteričnih ulja, zatim se mješavinu dobro promiješa, pa se u nju namoči vata, gaza ili ručnik. Tako pripremljenim oblogom se zatim prekrije mjesto koje se želi tretirati i ostavi da djeluje neko vrijeme.
Lokalno utrljavanje. Gore navedena eterična ulja ukapati u 5 ml nekog baznog ulja. Kad zatreba, tako priređenu mješavinu nanosite na kožu.
Kapi ljepote
Ova jednostavna mješavina je podesna za njegu svih tipova kože, naročito zrele i umorne. Dobro njeguje i kožu s aknama, te onu s proširenim porama i izraženim kapilarama. U 10 ml odabranog baznog ulja ukapati sljedeće:
 • Geranij     1 kap
 • Lavanda     1 kap

  Napomena: Uvijek pazite da preparati koji sadrže eterična ulja ne dođu u kontakt sa sluznicom. U ovom slučaju sa sluznicom očiju.

You may also like

Ružmarin za prisjećanje
Moderni život i osjet njuha

Leave a Reply