12
tra
2010

Proljetne aktivnosti

Čini mi se da su rijetke osobe koje tijekom cijele godine uredno brinu o vlastitoj kondiciji. Većina nas smo kampanjci, povremeni rekreativci.

Nakon zimske neaktivnosti i učmalosti iz kuće nas izmame sunčani, topli proljetni dani. I onda, baveći se različitim fizičkim aktivnostima (sportovima, vrtlarenjem, izletima u prirodu…), najčešće pretjeramo, pa «zaradimo» bolove u mišićima, istegnuća, žuljeve…

Bolovi i grčevi u mišićima
Najbolje bi bilo djelovati preventivno i pripremiti mišiće za napore. Jednostavnim mješavinama baznih i eteričnih ulja utrljanima u mišiće koji će biti opterećeni natprosječnom aktivnošću, mogu se preduhitriti mnoge nepotrebne tegobe. Eterična ulja za takvu primjenu mogu biti: ružmarin, kt. cineol, bor, borovica, mažuran, timijan, kt. tujanol.

Ako je potrebna pomoć  mišićima koji nas bole jer smo ih već preforsirali, dobro će djelovati utrljavanje u bolna mjesta nekog od sljedećih ulja ili njihovih mješavina razrjeđenih u baznom ulju: lavandin kt. super, prava lavanda, limun, limunska trava, mažuran, borovica, bosiljak  ili ružmarin kt. kamfor. Ista ulja se mogu koristiti u kupkama (cijelog tijela, sjedećim kupkama ili kupkama stopala), pakunzima s glinom ili oblozima.

Vježbanje u zatvorenom prostoru
Ako ste se odlučili dotjerati u formu vježbajući u zatvorenom prostoru neke sportske dvorane ili teretane, vjerujem da ćete se suočiti s još jednim čestim problemom: «teškim» zrakom u tim prostorima. Bilo da je riječ o kroničnoj neprovjetrenosti ili o nadobudnom pokušaju maskiranja mirisa znoja kojekakvim sintetskim «osvježivačima» prostora, problemu ćete se trebati suprotstaviti nekim vrlo djelotvornim potezom.

Osim što ih je teško izdržati, loši mirisi deprimiraju, a vama su potrebni odlučnost, polet i upornost. Predlažem da negdje vrlo blizu nosa (na ovratnik majice ili trenirke, na maramu koju imate oko vrata, paket maramica koji imate u džepu), kapnete poneku kap eteričnih ulja koja će vam pomoći da se fokusirate i uspješno odradite zacrtani program, a usput će dezodorirati zrak oko vas. Birajte između eteričnih ulja limuna, bora, paprene metvice, borovice, bosiljka, slatke naranče, petitgraina gorke naranče. Vrijedi se potruditi i napraviti mješavinu za rekreaciju koja vam jako ugodno miriši. Mogli biste otkriti da vam je to veća podrška u discipliniranom vježbanju nego što ste u početku mogli pretpostaviti. Napravite i sprej s tom mješavinom, nosite ga u svom sportskom priboru i koristite ga kad god se pruži prilika/potreba!

Izleti u prirodu
Preferirate li oblike rekreacije u prirodi, trebat će vam neko sredstvo repelentnog djelovanja koje će spriječiti razne sitne napasti da vam priđu.

Poput nas, i insekti imaju svoje mirisne preferencije i averzije, pa treba napraviti mješavinu koja se neće sviđati što većem broju njihovih vrsta. Izbor eteričnih ulja za ovu namjenu je velik, pa ćete sigurno uspjeti napraviti sebi mirisno zanimljivu mješavinu. Eksperimentirajte dok ne dođete do optimalnog rješenja. Poneku kap izabrane mješavine eteričnih ulja kapnite na odjeću (šešir, rubove nogavica i rukava, sokne), korisite u ulju za utrljavanje koje ćete nanijeti na nezaštićene dijelove kože i/ili u spreju. Birajte između eteričnih ulja geranija, citronele, bosiljka, limunskog eukaliptusa, limunske trave, cedra (atlaskog i virdžinijskog), paprene metvice…

Njega stopala
Velika je vjerojatnost da će vas obuća u nekom trenutku nažuljati. Ako imate korisnu naviku da sa sobom nosite bočicu eteričnog ulja lavande, odmah na žulj nanesite kap nerazrijeđenog ulja. Tako ćete povredu dezinficirati, smanjiti bol i potaknuti zacjeljivanje.

Ako su problem gljivice na stopalima dobro je znati koja eterična ulja imaju fungicidno djelovanje. To su: čajevac, palmarosa, širokolisna lavanda, geranij, timijan, kt. geraniol i kt. tujanol. Koristite ih u kupkama, sprejevima i uljnim mješavinama za lokalno utrljavanje.

Želite li smanjiti znojenje nogu u sprejevima i kupkama za stopala koristite eterična ulja čempresa, petitgraina gorke naranče, kadulje i limunske trave. Napravite i mješavinu tih ulja s baznim uljem pa ju koristite u redovitoj njezi stopala.

Smirivanje nakon aktivnosti
Narekreirali ste se do mile volje, naradili u vrtu, nauzbuđivali na nekom takmičenju ili utakmici i sad bi se trebalo opustiti. Idealno bi bilo prirediti opuštajuću kupku. Koristite eterična ulja prave lavande, mažurana, slatke naranče, bergamota, ravensare, petitgraina gorke naranče, palmarose.

Prostor u kome boravite mirisno animirajte mješavinom složenom po vlastitom guštu. Uživajte!

 

You may also like

Ružmarin za prisjećanje
Moderni život i osjet njuha

Leave a Reply