7
svi
2019

Rodno neutralni parfemi

Sve prošireniji potrošački trend ravnodušnosti prema sociološkim i kulturološkim normama vezanim uz rod je doveo do široke ponude rodno fluidnih proizvoda na tržištu. Naravno, to se odnosi i na parfeme.

Prema podacima GlobalData izvještaja za 2016. g. jedna trećina potrošača ne osjeća potrebu da slijedi tradicionalne kulturološke i sociološke norme, pa se brandovi uključuju u tržišno natjecanje nastojanjem da rezoniraju s tom potrebom za samoizražavanjem prisutnom kod potencijalnih kupaca.

Naime, ideja da bi žene trebale nositi cvjetne, mekane i slatkaste mirise, a muškarci svježe i drvenaste je potpuno zastario način gledanja na parfem. Potrošače sve manje zanimaju krute “za nju” i “za njega” kategorizacije. Oni se generalno (a milenijalci naročito!) više fokusiraju  na to kako parfem izražava njihovu osobnost, a ne njihov rod. Svjesni činjenice da jednom nanesen na kožu izabrani parfem harmonično upotpunjuje prirodni miris tijela i tako stvara jedinstven dojam, oni cijene slobodu koju im omogućavaju rodno neutralni parfemi.

Novim zahtjevima se prilagođava izbor nota u takvim parfemima, a pri dizajnu ambalaže se preferira minimalizam.