28
tra
2014

Trilijun mirisa

Prema rezultatima najnovijih istraživanja se čini da smo dosad potcjenjivali osjetljivost ljudskog osjeta njuha.
Donedavno se, naime, smatralo da ljudski nos može razlikovati 10 000 mirisa.

Novi podaci sugeriraju da je taj broj daleko veći: više od trilijun mirisa. Taj broj daleko daleko nadmašuje količinu boja koju razlikuje naš osjet vida ili količinu tonova koje razlikuje osjet sluha. Svom osjetu njuha smo skloni manje vjerovati zbog činjenice da mirise teško opisujemo.

Naš olfaktorni sustav se razvio da nam omogući razlikovanje između vrlo sličnih mirisa. Primjerice između mirisa hrane koju je sigurno konzumirati i one koja se počela kvariti. Studija je pokazala da smo vrlo dobri u rješavanju takve vrste zadataka.

Andreas Keller, koautor studije realizirane na njujorškom Rockefeller sveučilištu o kojoj piše nedavno objavljeni broj online časopisa Science objašnjava da su se za potrebe eksperimenta ograničili na relativno jednostavne mirise. Sastojali su se od 10-30 mirisnih komponenti selektiranih iz ograničene grupe od 128 mirisnih molekula. 260 različitih mješavina tih komponenti su grupirali u setove od po tri uzorka (dva su bila identični, a treći se razlikovao), a učesnici su dobili zadatak izdvojiti “drugačiji” miris.

Ispostavilo se da su učesnici u 54% slučajeva bili sposobni vrlo precizno razlikovati uzorke. Rezultai testa su zatim prevedeni u složenu formulu koja je dala spomenuti trilijunski rezultat.

Komentirajući rezultate istraživanja Joe Mainland, iz Monell Chemical Senses centra u Philadelphiji iznosi stav da bi broj mogao biti daleko veći kad bi se uzeli u obzir različiti intenziteti mirisa i veći broj komponenti.

 

You may also like

Ružmarin za prisjećanje
Moderni život i osjet njuha

Leave a Reply