16
ožu
2022

Fragrant Hugs kreatorice Martine Godnič

Martina Godnič je muzikologinja, aromaterapeutkinja, kreatorica prirodnih parfema i prva osoba u Sloveniji koja je izvela doista zahtjevan podvig: registraciju prirodnih parfema u skladu sa svim strogim propisima Europske unije! Pokrenula je svoju parfemsku liniju Fragrant Hugs i na svjetsko tržište lansirala dva potpuno prirodna parfema Orange Blossom i Con. Zavirili smo u Martinin mirisni svijet.

Aroma Atelier: Kako i kada je došlo do ljubavi muzikologinje s prirodnom parfimeristikom? Je li bila trenutačna?

Martina: Kad pogledam unatrag, ta se ljubav dogodila na prvoj edukaciji Mirisni pečat. Tome je uveliko doprinijela Slobodanka Poštić svojim pristupom mirisnim materijalima i načinom prenošenja znanja: kako upoznavati pojedine note, akorde i povezivati ih u cjelinu. Tada sam osjetila da sam zapravo počela stvarati mirisnu glazbu. Slijedili su Mirisni pečat 2 i Mirisni pečat 3, kreiranje parfema po narudžbi. Osjećala sam da moram nastaviti. Tada sam već imala iza sebe nekoliko godina obrazovanja iz aromaterapije i prirodne kozmetike. Do tada sam na eterična ulja i druge mirisne ekstrakte gledala očima aromaterapeutkinje.

Aroma Atelier: Kakve mirise voliš? Možeš li izdvojiti neki koji ti ne da mira?

Martina: Dugo vremena je to bio neroli… Onda sam počela upoznavati nove mirise. Potpuno me osvojio miris apsoluta tamjana – njegov topao, sladak, bogat balzamičan miris. Mimoza (usput rečeno, imam je pred kućom) i njen mekan, slatko-puderast, medno-cvjetni miris sa zelenim podtonom. Trenutno „proučavam“ rujevinu.

Aroma Atelier: Znam da se rado skitaš po prirodi. Što ti je na tim šetnjama najdraže: boje, mirisi, mir, tišina?

Martina: Rekla bih sve to. Boje koje se mijenjaju, Zanimljivo je promatrati kako svaki mjesec na livadama prevladava druga boja. Kako caruju druge biljke. Svaka dobiva svoj prostor i vrijeme da se iskaže u svoj svojoj veličini. Mirisi koje nosi vjetar dok hodam po šumi. I idem za nosom. Pa stignem do kozje krvi, ljubičica, ciklama. Mir koji osjećam dok hodam među borovima, jelama, hrastovima, unutarnje zadovoljstvo. Prošlog su ljeta travnjaci bili prekriveni tepisima cvjetova divlje mrkve.

Aroma Atelier: Zanima me kupuješ li mirisne materijale ili neke pripremaš i sama od lokalnog bilja (tinkture, macerate)?

Martina: Za parfeme koji su registrirani trenutno kupujem mirisne materijale. Imam tinkture i macerate od lokalnog bilja, od biljki koje imamo u dvorištu i vrtu. Već neko vrijeme želim u bočicu uhvatiti miris ivanjskog cvijeća. Još mi nije uspjelo.

Aroma Atelier: Kako kod tebe teče proces kreiranja parfema? Kako sve počne?

Martina: Inspiraciju nađem u mirisima, biljkama koje me okružuju. Počnem po intuiciji. Parfemska vodica Con je nastala nakon jedne šetnje po okolini, među borovima, jelama, grmovima borovice. Prvo ime je bilo „Lavanda u šumi“. Na dvorištu imamo lavandu, čempres… Izaberem materijale, napravim okvirnu skicu, da zabilježim oko kog mirisnog materijala ili akorda ću graditi. Ali događa se i da radim po osjećaju, biram i dodajem materijale i stalno zapisujem što sam i koliko koristila. Kad bolje razmislim, i tada imam “priču” u memoriji. Ali uvijek imam sve mirisne materijale ispred sebe – mogu reći da ih ima barem 60 različitih.

Aroma Atelier: Koliko te je živaca koštao proces registriranja parfema? S obzirom na to da si prva u Sloveniji koja je to napravila, vjerojatno nije bilo lako?

Martina: Da, trebalo je dosta živaca. Prije svega pribavljanje cjelokupne dokumentacije. Činilo mi se samo po sebi razumljivim da će svi dobavljači dati i svu dokumentaciju pri kupnji mirisnih materijala. Ali nije bilo tako. Nekim dobavljačima sam morala pisati šest puta da dobijem analize materijala. Sad nemam tih problema. Usklađivanje sa svim standardima također je komplicirano. Srećom, okružena sam kolegama i suradnicima koji me podsjećaju što još nedostaje, što treba popraviti, dodati. Na kraju sam imala najviše problema s dobivanjem dokumentacije za bočice koje su mi bile prvi izbor. Budući da mi unatoč obećanjima nisu poslali dokumentaciju, sada te bočice i ambalaža u kutiji čekaju bolja vremena. Imala sam više sreće s drugim izborom i dobavljači su mi bez problema dostavili svu dokumentaciju.

Aroma Atelier:  Što si naučila u ovom procesu suočavanja s preprekama? I bi li opet prolazila kroz to?

Martina: Naučila sam da treba ustrajati. U svemu mi pomaže i sestra. Ma bih! Možda sporije, razboritije. Tražila bih dokumentaciju unaprijed i ne bih vjerovala obećanjima prije narudžbe. Svaka škola nešto košta. ?

Aroma Atelier: Opiši svoja dva parfema? Što putem njih želiš poručiti? Za koga su oni?

Martina: Orange Blossom sam kreirala prije četiri godine, jednog nedjeljnog jutra. Ja sam ljubiteljica kave, njen miris je prva stvar koja me podiže ujutro. Volim tamnu čokoladu s narančom i pepermintom. Također me očarava miris nerolija, cvjetova citrusa. Htjela sam sve to uhvatiti u bočicu. Tada sam ovaj mirisni zagrljaj nazvala Simply Wow. Da ga ukratko opišem, htjela sam stvoriti gurmanski, citrusno-cvjetni miris. Note su: crvena naranča, bergamot, petitgrain, paprena metvica, neroli, apsolut gorke naranče, kakao, kava, tamjan, tonka, benzoin i konjak. Isprva je u ovom mirisu bio samo neroli, prije dobrih godinu i pol dana sam mu dodala apsolut gorke naranče. Mogu reći da je neke kupce odmah osvojio i htjeli su ga imati. istog trenutka. Neki su mi nakon nekoliko mjeseci dolazili s riječima: “Martina, ovo mi je doista pravi zagrljaj”.

Parfemska vodica Con nastala je prije otprilike godinu i pol, već u vrijeme korone. Kad sam se osjećala bespomoćno, nesigurno, bila sam u grču. Nakon jedne šetnje po mom mjestu, okolnim šumarcima i šumi, došla sam kući mirnija. Tada sam sjela i počela iz svoje palete uzimati mirisne materijale koje sam srela u toj šetnji. U dvorištu imamo lavandu i čempres. U blizini su jela, bor i borovica, a u obližnjem parku je i atlaski cedar. Con je namijenjen svima koji se prepuštaju zagrljaju mirisne prirode, njene očima nevidljive snage.

Moji parfemi su namijenjeni onima koji se u njima prepoznaju. Koje ta dva zagrljaja preuzmu. Nisam razmišljala o ženskim ili muškim parfemima. A oba parfema kupovale su i žene i muškarci.

Aroma Atelier: Razvijaš li već novi parfem? Koji će sastojci biti u sljedećem?

Martina: Razvijam, radim na dva… Zasad sam najnoviji mirisni zagrljaj nazvala Krški pejsaž. Imam dvije varijante. I Mimoza. Već imam neke kompozicije. Vrijeme će pokazati…

Sa slovenskog prevela: Slobodanka Poštić