11
srp
2011

Kako nositi parfeme

Danas su pravila nošenja parfema «rasklimanija», liberalnija nego ikad. Kao što pravila nisu više tako kruta u propisivanju kakvu odjeću treba nositi u kojoj prilici, tako je i u izboru parfema veća sloboda u onome što se smatra boljim običajima.

Nekad važeća i striktno poštovana podjela na muške i ženske parfeme odavno je ustupila pred ukusom potrošača koji biraju miris kakav žele, bez obzira u koju ga se «ladicu» službeno svrstava. Najbolja potvrda tog trenda je sve veća popularnost kategorije rodno neutralnih parfema.

Koji koncept parfema kada nositi je također apsolutno stvar osobne odluke.
Međutim, nije se teško složiti s nekim uobičajenim, široko prihvaćenim pravilima o vezanju mirisa uz određene prilike, raspoloženja, sezone i doba dana, jer ona imaju smisla na različitim razinama: psihološkoj, socijalnoj i fizičkoj.

Primjerice, ako se radi o izboru između cvjetnog ili orijentalnog parfema, za dan i toplo vrijeme se najčešće bira prvi, dok je drugi primjereniji hladnijim sezonama i večernjim satima.

Koncept parfema prikladnan za sve prilike su ciparski parfemi. Zbog svoje rafiniranosti i otmjenosti su široko prihvaćeni u profesionalnom svijetu. Nikad ne dominiraju, imaju pravu mjeru senzualnosti, dovoljno su topli da ih se nosi zimi, ali i dovoljno svježi za ljetnu mirisnu auru.

I još nešto: iako su se mnoga pravila «rasklimala», još uvijek je stvar dobrog ukusa svoje parfeme nositi «tiho». Prema normama struke, miris parfema koji nosimo ne bi se smio širiti izvan prostora koji omeđuju naše raširene ruke. Meni osobno se i taj prostor čini preširokim, jer u «nagužvanijim» situacijama urbanog života (sredstva javnog prijevoza, liftovi, okupljanja u zatvorenim i jako napučenim javnim prostorima i sl.) takvim opsegom neminovno zadiremo u osobni prostor drugih. Više mi se sviđa tvrdnja da dobar ukus nalaže kako miris našeg parfema trebaju osjetiti samo osobe koje nam priđu sasvim blizo, recimo osobe koje pri susretu zagrlimo.

O osobi koja po svijetu hoda poput agresivnog mirisnog transparenta pomislim:

  1. Uh, mora da mu/joj osjet njuha ne funkcionira sasvim ispravno.
  2. Hmmmm… Netko je napravio propust u odgoju.

Pa zadržim dah i zbrišem što dalje mogu! 😉

You may also like

Ružmarin za prisjećanje
Moderni život i osjet njuha

Leave a Reply