28
stu
2022

Mirisni nakit

Mirisni nakit je koristan kad zbog bilo kog razloga ne želite parfem aplicirati na kožu. Ili vam se jednostavno sviđa ideja da parfem nosite na taj način. Ponuda bižuterije u/na kojoj možete nositi mirise je velika, pa ćete sigurno pronaći nešto što vam se sviđa i može biti lijepo uklopljeno u vaš modni stil.

Ali se, isto tako, možete prihvatiti zadatka da takav nakit kreirate sami. Za vrijeme skitnji po prirodi prikupljajte materijale zanimljivih oblika i tekstura: sjemenke, školjke, perforirane kamenčiće, grančice… Što god vam se učini intrigantno i upotrebljivo. Zbirci dodajte razne ukrasne perle (neka među njima bude i onih izrađenih od neglazirane gline ili nelakiranog drveta koji mogu dobro apsorbirati mirise), raznobojne trake, kopče… Ideja je da kreirate ogrlice, narukvice, ukrase za gležnjeve, kopče za kosu i šalove, broševe i ukrasne privjeske koji će u svom sastavu imati elemente koji mogu apsorbirati mirise. Takve komade nakita možete rezervirati za nošenje jednog parfema, ali ih možete napraviti i tako da su upijajući dijelovi zamjenjivi. To je onda višenamjenski komad nakita.

Moja omiljena mirisna ogrlica je multifunkcionalna. Osim perforiranog oblutka pronađenog na jadranskoj obali i keramičkih perli u bojama koje mi se sviđaju ima elemente napravljene od komadića suhih grančica. Oni su promjenjivi dio ogrlice i u nju se dodaju vezanjem. Kad poželim nositi neki drugi parfem jednostavno odvežem namirisane komadiće grančica i zamijenim ih čistim, nenamirisanim (imam ih pripremljenu punu zdjelicu), pa na njih kapnem novi parfem.

Ista ogrlica mi ponekad služi za proučavanje profila mirisnih materijala, analiziranje njihove kompatibilnosti i planiranje potencijalne kombinacije za neku mirisnu kreaciju. Na svaki takav nenamirisani element nanesem po jedan mirisni materijal, uklopim ih u ogrlicu i nosim je tijekom dana. Na taj način mogu bez petljanja s bloterima pratiti ponašanje mirisnih materijala, njihove međuigre i nadmudrivanja i razmišljati o njima.