21
kol
2018

Avantura s pačulcima

Kad sam prvi put pomirisala eterično ulje pačulija pomislila sam da je dobiveno destilacijom nekog drveta. Ili barem nekog snažnog korijenja. Taj opor, dubok, izuzetno kompleksan, drvenasto-balzamičan, zemljan, ali i slatkasto-herbalan, pomalo zadimljen miris mi nije bio spojiv s nekom “običnom zelenjavom”, biljkom nalik na metvicu, koja na vlažnim staništima u dobrim uvjetima tvori dekorativne zeleno-ljubičaste nastambe. E pa pačuli izgleda baš tako: visoka, snažna zeljasta biljka s klasovima lijepih ljubičastih cvjetova.

Pokušate li, kao ljubitelj nesvakidašnjeg ili mirisnog bilja, nabaviti sadnicu pačulija ubrzo ćete se uvjeriti da ste se našli u sferi koja graniči s “mission impossible” (ovaj put bez Toma Cruisea, ali s jednako vratolomnim zadatkom). Naime, u rasadnicima i vrtlarijama kod nas, a i uglavnom u Europi takvih sadnica – nema!

Tvrdoglava kakva već jesam, godinama sam s internetskih adresa pokušavala naručiti sjeme. U pristiglim vrećicama je mikroskopom trebalo tražiti ima li na vidiku neko sjemence ili nema, a kad sam to nešto i posijala niklo je – NIŠTA!

Zato sam bila jako zadovoljna kad sam vidjela da je pačuli dostupan u Poljskoj. Kao sjeme i kao sadnica. 🙂 Opet sam najprije pokušala sa sjemenom. NIŠTA!!! A onda sam opalila kuknjavu svojim poljskim prijateljima i ubrzo je, u kasnu jesen, stigla pošiljka sadnica! Prezimile su na prozoru okrenutom na jug da bi imale dovoljno svjetla, a u proljeće sam ih prebacila u vrt. Biljke su se dobro osjećale i lijepo cvjetale. Pokupila sam sjeme, a zeljaste dijelove pretvorila u tinkturu elegantnog, blago herbalnog mirisa s retro podtonom. Mmmmm…

Ovog proljeća sam sve prikupljeno sjeme, sad već više iz navike, ubacila u balkonsku teglu ne očekujući da će išta nići. Pa sam se malo iznenadila – klijavost sjemena je bila, pretpostavljam, blizo 100%-tnoj! I odjednom sam se našla u gabuli: što sad? Gusta šumica mladih biljčica je zahtijevala nekakav stručni tretman, a ja nisam vrtlarica! U panici sam počela nazivati one koji znadu više od mene i skupljati savjete. Da vam ne pričam kako sam pincetom vadila i u teglice presađivala 70-ak pačulaca, nadgledala ih, mazila, prskala, premiještala na osunčane dijelove lođe itd., preskačem na finalni dio priče.

Sada već velike sadnice pačulija (većina pred cvatnjom) su dostupne u vrtlariji Elanda, pa se raspitajte kod gospođe Danice Rojc kako doći do svoje sadnice pačulija.

Uživajte!

 

You may also like

Ružmarin za prisjećanje
Moderni život i osjet njuha