14
srp
2019

Parfemska prošlost Cipra

Prije nego što je pred tri tisuće godina stekao slavu mjesta rođenja božice ljubavi Afrodite, Cipar je u Sredozemlju bio čuven po svojoj proizvodnji parfema. Čeznule su za njima sve krunjene i velikodostojničke glave tog vremena. O njihovoj popularnosti svjedoči zapis o ciparskom trgovcu parfemima na 4000 godina starim pločama pronađenim u grčkom gradu Teba.

Ciprani su sad priču o svojoj parfemskoj prošlosti učinili vidljivijom. Otvorili su tematski turistički park u kome se posjetitelji mogu okušati u kreiranju parfema na način kako su to Ciprani radili tisućljećima.

Park je, u suradnji s obitelji na čijem se imanju u selu Korakou ta lokacija nalazi, oganiziralo Talijansko nacionalno vijeće za istraživanje koje je prije 16 godina obavilo arheološka iskapanja na terenu tvornice parfema koja datira još iz brončanog doba.

Posjetiteljima su na raspolaganju replike glinenih posuda za destilaciju kakve su se nekad koristile na toj lokaciji, kao i replike posuda s nekoliko drugih lokacija iz starog svijeta (s mezopotamijske lokacije Tepe Gawra i one iz doba minojske civilizacije na Kreti). U njima mogu, slijedeći drevni postupak, od prikupljenog lokalnog samoniklog bilja (u izboru ne smiju nedostajati hrastov lišaj, bušin i bergamot!), pokušati rekreirati drevne parfeme.

Smatra se da počeci izrade parfema sežu daleko u prošlost, sve do 5.000-te godine p.n.e. u staroj Mezopotamiji. Tamo se tijekom arheoloških istraživanja u okolici Mosula (današnji Irak) naišlo na prve dokaze o takvoj aktivnosti. Iz tog područja tragovi vještine kreiranja parfema vode u Anatoliju, zatim u Sredozemlje, a odatle, kako potvrđuju nedavna iskapanja, na vrlo različita mjesta poput Sardinije i Slovačke.

Odjek popularnosti ciparske parfemske tradicije je i legendarni parfem Chypre (Cipar) koga je čuveni francuski parfimer Francois Coty kreirao 1917. g., te činjenica da je tim imenom nazvan jedan od osnovnih parfemskih koncepata.