9
pro
2009

Australija: Čajevcem protiv legionarske bolesti

Hermetički zatvorene zgrade u kojima se prozori ne mogu otvarati i u kojima cirkulira stalno isti zagađeni (i sve zagađeniji!) zrak su postale pravi zdravstveni rizik. Ljudi koji provode dugo vremena u njima pate od respiratornih, dermatoloških i raznih drugih tegoba, koje uglavnom nestaju neko vrijeme nakon izlaska iz takvih zgrada. Skup tih tegoba danas ima i svoj naziv – sindrom bolesnih zgrada!

Međutim, pokazalo se da situacija može biti još gora! Vlažnan i topao zrak u sustavima klimatizacije pogoduje bujanju raznih patogenih mikroorganizama, pa se ustanovilo da su uzročnici fatalne plućne infekcije od koje je umrlo nekoliko učesnika konvencije legionara, održavane u jednom američkom hotelu, bili upravo takvog porijekla. Otad se ta plućna infekcija i naziva legionarskom bolešću, a razumno održavanje sustava klimatizacije uključuje njihovu čestu dezinfekciju.

Upravo za tu namjenu se nezamjenjivim pokazalo eterično ulje čajevca koje ima široko antimikrobno djelovanje. U Australiji su razradili sistem čišćenja klimatizacijskih sustava uljem čajevca tijekom noći, tako da dezinficirani sustav ujutro može biti sigurno korišten.

You may also like

Ružmarin za prisjećanje
Moderni život i osjet njuha

Leave a Reply