8
stu
2016

Moringino/ben ulje

Na tržištu preparata za zdravu prehranu razni proizvodi dobiveni od listova drveta moringe su danas vrlo traženi, ali se  moringino ulje (iz potpuno mi nedokučivih razloga, jer su i puno skuplja ulja u opticaju) rijetko spominje i malo je poznato.

Ulje se proizvodi hladnim tiještenjem sjemenki drveta Moringa oleifera kome su postojbina obronci Himalaje (prvi put se njegova iscjeljujuća svojstva spominju u vedskim zapisima starim 5000 godina), a kultivira se u Africi, Centalnoj i Južnoj Americi, Indiji, Filipinima, Tajlandu, Sri Lanki… Zapravo u svim podnebljima u kojima klimatski uvjeti pogoduju rastu drveta. Drvo je višestruko iskoristivo, njegovo lišće i plodovi su jestivi (u siromašnim zemljama se koriste za borbu protiv pothranjenosti), a sjemenke se koriste za pročišćavanje vode. Ulje je bogato oleinskom (cca 70%), palmitinskom, beheničnom i stearinskom kiselinom i krcato je vitaminima.

Uvoz ben (stari naziv) ulja iz sjeverne Azije spominju još egipatski hijeroglifski zapisi iz vremena 6. dinastije (cca 2475 p.n.e.). Korišteno je za pripremu hrane, kao sastojak parfema (Kyphija između ostalih), u procesu balzamiranja, u izradi lijekova i kozmetičkih preparata kojima su stari Egipćani štitili kožu u okrutnoj pustinjskoj klimi. I starim Rimljanima i Grcima je ovo izuzetno primjenjivo ulje bilo neprocjenjivo važno. Služilo im je za pripremu kozmetike, izradu ljekovitih macerata, a u parfimeristici u procesu ekstrahiranja mirisa.

Moringino ulje ima antiseptična i protuupalna svojstva pa pomaže kod zacjeljivanja kože u slučajevima manjih oštećenja poput posjekotina, modrica, oderotina, opekotina, uboda insekata i osipa. Koža ga lako upija, a ono ju čisti, vlaži, omekšava i hrani, steže pore i djeluje kao antioksidans. Naročito se dobro pokazuje u njezi suhe, ispucale i nečiste kože, te kože sklone aknama. Koristi se za njegu vlasišta i noktiju. U literaturi se preporučuje kao višestruko korisno ulje za njegu beba. Ovo odlično masažno ulje kožu ostavlja baršunasto mekom. Mnogi kozmetičari i nutricionisti drže da je ono tajna kvalitetne kože kakvu se sreće kod stanovništva Azije i Afrike.

p.s. Moje iskustvo s moringinim uljem u bazi uljnih i krutih parfema potvrđuje njegovu izuzetnu stabilnost i nenadmašnu sposobnost zadržavanja mirisa.

You may also like

Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema
Moderni život i osjet njuha

Leave a Reply