7
tra
2015

Cvjetne girlande

Podaci o korištenju cvjetnih girlandi sežu daleko u povijest čovječanstva. Spominje se da zapisi iz sjeverne Sahare, nastali još 5000 g. p. n. e., prikazuju žene koje nose takve ukrase. U svim područjima gdje biljke imaju uvjete za rast i cvatnju i u svim zamislivim prigodama tijekom ljudskog vijeka, razne kulture su imale svoje načine i razloge za upotrebu girlandi. Ti dekorativni vijenci ukrašavaju ambijente najrazličitijih ceremonija, njima se iskazuje poštovanje nekoj osobi ili božanstvu, ali ih se nosi i radi osobnog užitka. U nekim podnebljima je taj prelijepi, kratkotrajni ukras još uvijek neizostavan dodatak dnevnog outfita.

Posebnu kategoriju girlandi predstavlaju one ispletene od aromatičnog bilja. U drevnim civilizacijama su znali kako koristiti djelovanje mirisa na psihičko stanje čovjeka. U starom Egiptu se, za postizanje izmijenjenog stanja svijesti tijekom ceremonija i proslava, zbog njegovog narkotičkog djelovanja koristio plavi lotus. Svećenici su, u jednom od najranijih oblika aromaterapije, aromatičnim biljem liječili depresiju i bolesti živaca. Kleopatra je vrlo vješto svojim ljubavnim životom upravljala koristeći mirise jasmina i ruža. Za užitak i relaksaciju Krećani su osim ruža koristili i ljiljane, a hedonistički raspoloženi stari Rimljani su ružama i njihovom mirisu posvetili posebnu svečanost! Vijenci tog planetarno popularnog mirisnog cvijeta su do danas čest rekvizit tijekom meditacija.

Indija je najpoznatija po praksi korištenja cvjetnih girlandi.Tisućljećima se mirisne girlande jasmina i champace koriste za iscjeljivanje, relaksaciju i postizanje osjećaja dobrobiti. U ayurvedi se krasni mirisni cvjetovi plumerija/frangipanija koriste za smirenje strahova i tjeskobe, te u tretiranju drhtavice i nesanice.

Kad sljedeći put poželite isplesti cvjetni vijenac, vrijedi pokušati kao jedan od kriterija za izbor uzeti mirise cvijeća koje kanite koristiti.

You may also like

Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema
Moderni život i osjet njuha

Leave a Reply