24
ožu
2015

Miris lavande za poticanje povjerenja

Časopis Frontiers in Psychology je nedavno izvijestio o istraživanju provedenom na Sveučilištu Leiden u Nizozemskoj. Eksperimentom se željelo saznati može li prisutnost mirisa utjecati na predodžbu o nečijoj pouzdanosti. Konkretno: može li potaknuti ljude da budu spremniji nekome posuditi novac.

Djelovanje mirisa je ispitivano na grupi od 60 volontera. Podijeljeni su u tri grupe od kojih je jedna bila izložena mirisu lavande, druga mirisu metvice, a treća, kontrolna grupa, nije izložena nikakvom mirisu.

Sudionici/ice su zatim igrali pripremljenu igru povjerenja: podijeljena im je određena količina novca i bilo im je prepušteno na volju koliku će sumu dati osobi koja zatraži posudbu. Količina posuđenog novca je uzeta kao indikator uzajamnog povjerenja. Ispostavilo se da su sudionici koji su bili izloženi mirisu lavande davali znatno veće sume novca od onih izloženih mirisu metvice ili onih u kontrolnoj grupi.

Voditeljice istraživanja, dr. Lorenza Colzato i dr. Roberta Sellaro pretpostavljaju da je do takvih rezultata dovelo umirujuće djelovanje mirisa lavande. Smatraju da bi saznanja do kojih se došlo ovim istraživanjem mogla imati važne implikacije na niz situacija u kojima je uzajamno povjerenje od ključne važnosti. Mogućnost njihove primjene vide u sportskoj psihologiji (u timskim sportovima bi ih se moglo upotrijebiti za poticanje povjerenja i duha zajedništva), ali i u raznim situacijama pregovaranja i trgovanja.

You may also like

Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema
Ružmarin za prisjećanje

Leave a Reply