14
tra
2015

Umivanje cvijećem

Ako ste na Cvjetnicu propustili priliku umiti se cvijećem, nema razloga za zabrinutost! Pred nama je duga proljetno-ljetna sezona kad vitalnu energiju bilja možemo na taj način koristiti u raznim prigodama, motivirani samo svojom slobodnom voljom i razlozima.

Običaj umivanja vodom u koju je uronjeno cvijeće sa željom da se postigne zdravlje, ljepota i blagostanje je baš lijep! U pripremi te vode bi bilo uputno otići u šetnju prirodom i cvijeće/bilje ubrati lokalno, u neposrednom okolišu.

Najčešći cvjetovi koji se u našim krajevima koriste za obredno proljetno umivanje su ljubičice. Postoji čak i sjajan izraz za tu proceduru: ljubičanje! No u takvom lavoru se može naći još mnogo dobrodošlih sastojaka. Sve ovisi o lokalnim uvjetima i dostupnosti biljnog materijala u trenutku branja. Izbor ne mora biti soliflore, odnosno samo jedna vrsta cvjetova. Mogu to biti mješavine: cvjetovi tratinčica i jaglaca, latice ruža, listovi bosiljka, metvice, matičnjaka, kadulje, stolisnika i lavande, grančice ružmarina, stručci lazarkinje… Potražite oko sebe, napravite svoj izbor: na balkonu, u vrtu ili tijekom šetnje prirodom sigurno ćete pronaći potrebne sastojke. Pripremljen biljni materijal pri stavljanju u lavor s vodom treba malo zgnječiti rukama da bi voda lakše apsorbirala blagotvorne sastojke i mirise. Zatim sve ostavite nekoliko sati izloženo suncu.

Korištenje takve vode s namjerom pročišćavanja i iscjeljivanja se prakticira u raznim kulturama diljem planeta, običaj ima dugu povijest i bezbroj specifičnih, raznim tradicijama učvršćenih varijanti. I ne mora to biti samo umivanje lica. Sadržaj svog “cvjetnog” lavora možete uliti u kadu punu vode i tako prirediti vrlo ekskluzivnu kupku. Slijedeći svoja iskustva, potrebe i osobne kriterije ugode, upotpunite doživljaj slušanjem glazbe, zahvaljivanjem kome/čemu god želite, pjevanjem, molitvom ili jednostavnim, smirenim postojanjem…
Napravite radosnu feštu za tijelo, um i dušu okruženi plutajućim, njegujućim, šarenim obiljem! Uživajteee…

You may also like

Ružmarin za prisjećanje
Moderni život i osjet njuha

Leave a Reply