6
srp
2016

Jennifer Peace Rhind: Listening to Scent

Ponuda knjiga koje se bave osjetom mirisa i prirodnim mirisnim materijalima općenito nije prevelika, a onih koje se temom bave na kompetentan i pasioniran način temeljen na osobnom iskustvu i izvrsnom poznavanju materije je gotovo zanemariva. Zato je čitanje knjige Listening to Scent autorice Jeniffer Peace Rhind neizmjeran užitak.

Knjiga će se svidjeti svima kojima je običaj obraćati pažnju i na mirisnu dimenziju svijeta oko sebe, pa njegovu sliku svjesno filtriraju i osjetom njuha, doprinoseći time doživljaju prisutnosti u vlastitom životu. Ona je melem na dušu svima kojima je fokus prirodna parfimeristika, ali sam sigurna da će i aromaterapeuti ostati fascinirani novim horizontima koje im čitanje ove knjige otvara.

Autorica s puno kreativnosti, slikovitim jezikom, preciznom terminologijom i na krajnje nesebičan, podržavajući i inspirativan način objašnjava kompleksnu fiziologiju osjeta njuha i način djelovanja mirisa na psihu. Čitateljima nizom vrlo strukturiranih i kreativnih vježbi detaljno objašnjava način razvijanja i rafiniranja olfaktornih sposobnosti, te ih upućuje u vještinu konstruiranja parfema. Knjiga je izuzetna i čitanje predstavlja čisti užitak koji dobrano zapošljava obje moždane polutke.

Prema autoričinom dobrom običaju i visokom standardu, knjiga obiluje korisnim tabelama, pregledima i listama u kojima je mravljom upornošću sažela recentna znanja s područja o kome piše. Naravno, ne nedostaje ni sijaset praktičnih sugestija i receptura potrebnih kao ohrabrenje pri otiskivanju u vode kreiranja parfema. Tu su i sve neophodne upute za sigurno korištenje materijala, potrebne informacije o kemijskom sastavu svakog spomenutog ulja i apsoluta, sve do rijetko dostupnih podataka o mirisnom profilu njihovih pojedinačnih, izoliranih kemijskih komponenti. Na kraju je iscrpan rječnik pojmova, a reference su napravljene akademskom pedantnošću, pa će svatko tko poželi proširiti znanje lako napraviti plan daljnje lektire.

You may also like

Parfemi, vodič 2018.
Ayala Moriel: Foundation of Natural Perfumery

Leave a Reply