Mirisna razglednica Berlina

12/01/2014

BerlinSissel Tolaas, stučnjakinja za mirise je jedan od svojih umjetničkih projekata posvetila Berlinu u kome živi i radi.
Vođena stavom da nas miris trenutačno locira u prostoru i daje nam alat za razumijevanje okoliša u kome se nalazimo, za Berlinski bienale moderne umjetnosti 2004. je napravila mirisnu kartu koju je nazvala «Berlin, istraživanje gradskog mirisa». Umjetnica je headspace tehnologijom prikupila i arhivirala više od 7000 uzoraka lokalnih mirisa u četiri (sjever, jug, istok, zapad) dijela grada.

Suradnik na projektu joj je bio parfimer Geza Schoen. Nakon detaljne analize svih uzoraka izabrani su najkarakterističniji mirisi za svako gradsko područje. Tu paletu mirisnih molekula je Schoen iskoristio za kreiranje četiri mirisa, po jedan za svaki dio grada. Cilj je bio stvoriti dojam kao da vjetar donosi mirise s berlinskih ulica: prizvati sjećanja na specifične berlinske lokacije, potaknuti emotivne reakcije.
Rezultat tog projekta je set mirisa koji predstavljaju razne dijelove grada, i miris Berlina koji ih sve objedinjuje. Mirisi su pakirani u bočice koje vizuelno prate ideju na način da sprej otvori predstavljaju strane svijeta, tj. daju informaciju o tome miris kojeg dijela grada se nalazi u konkretnoj bočici.

Ovaj umjetnički projekt je 2011. bio predstavljen u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti u okviru izložbe «Pričaj mi: Dizajn i komunikacija između ljudi i predmeta».