5
sij
2014

Znanost o kađenju tamjanom

Čini se da bi rezultati znanstvenih istraživanja mogli pokazati da paljenje tamjana, duboko ukorijenjeno u kulturološku i religioznu tradiciju dobrog dijela svijeta, nema samo simboličko značenje, kako to danas vjerojatno smatra većina vjernika. Vjerski vođe tisućljećima tvrde da je kađenje tamjanom dobro za dušu. Biolozi danas otkrivaju da ta praksa povoljno djeluje i na mozak sisavaca.

Znanstvenici s Johns Hopkins Sveučilišta u Marylandu i Hebrew Sveučilišta u Jeruzalemu pretpostavljaju da se kod udisanja tamjanovog kada aktiviraju još nedovoljno proučene ionske veze u predjelima mozga povezanim s kontrolom emotivnih stanja. Na to upućuju rezultati ispitivanja na laboratorijskim životinjama koja su pokazala da incensol acetat (sastojak tamjanove smole) ublažava stanja tjeskobe i depresije.

S obzirom na to da velik postotak svjetske populacije pati od depresivnih poremećaja, to su vrlo vrijedna saznanja. To bi moglo značiti da nam je (doslovno) pod nosom nova kategorija lijekova za olakšavanje tih tegoba.

You may also like

Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema
Ružmarin za prisjećanje

Leave a Reply