5
svi
2012

O mirisu ruže

Miris ruže je univerzalno popularan. Predstavlja ljubav, strast i eleganciju. Ta bogata, trajna, srednja cvjetna nota je vrlo često korištena u prirodnoj parfimeristici. Ona parfemima daje nezamjenjivu kvalitetu, harmonizira ih, obogaćuje i produbljuje.

Ulje dobiveno iz latica cvijeta je izuzetno kompleksnog sastava, pa se to reflektira i na punoću mirisa. U proizvodnji se najčešće koriste latice vrsta Rosa damascena, Rosa gallica, Rosa moschata, Rosa centifolia, Rosa chinensis i Rosa alba.

Mirisni profili ružinih ulja ovise, naravno, prije svega o vrsti ruže od koje su dobivena, zatim o geografskom porijeklu, o uvjetima rasta, branja i procesu obrade mirisne sirovine, te o stručnosti i posvećenosti osobe koja destilira taj delikatni biljni materijal.

Za sva ulja je karakterističan osnovni, cvjetni, “ružin” miris, no usporedi li se nekoliko ulja različitog porijekla, razlike će biti vrlo primjetne. Primjerice, miris ulja bugarske ruže je lagan i sličniji mirisu svježeg cvijeta nego što je miris ulja turske ruže, koji je teži, puniji i može ponekad povući u dubinu prema vinskim ili čak zemljanim tonovima, dok je kod mirisa azerbejdžanskog ulja jasno izražena citrusna komponenta. U ružinom mirisnom koktelu se mogu nazrijeti još i začinska, voćna i medna komponenta. Ponekad se na trenutak istakne drvenasta, a mogu se namirisati i zelena ili čak blago animalna nota.

Eterično ulje dobiveno destilacijom ne predstavlja vjerno miris ruže, jer neke važne, u vodi topive kemijske komponente, odgovorne za  očaravajući miris svježih latica, ostaju u hidrolatu. Ali zato postoji i (vrlo rijetko i teško dostupno) ulje dobiveno destilacijom hidrolata i njegov je miris najbliži mirisu svježih latica tek otvorenog cvijeta koliko to eterično ulje dobiveno metodom destilacije može biti.

Materijal koji najvjernije oslikava mirisni profil ruže je apsolut dobiven od njezinih latica. U  procesu njegove proizvodnje se ne primjenjuju visoke temperature, pa ne dolazi do hlapljenja i gubljenja dragocjenih mirisnih komponenti. Zbog toga apsolut “hvata” kompletnu mirisnu paletu biljnog materijala.

You may also like

Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema
Ružmarin za prisjećanje

Leave a Reply