12
lis
2015

Olfaktorni receptori

Biolozi su tek pod kraj 20.st. objasnili kako rade olfaktorni/njušni receptori u našem nosu. Otkriće je bilo toliko značajno da im je za njega dodijeljena Nobelova nagrada. Međutim, epitel nosne sluznice nije jedino mjesto u tijelu gdje se ti receptori (identificirano ih je oko 350 različitih tipova) mogu pronaći.

Rezultati sve brojnijih istraživanja pokazuju da ih ima u plućima, srcu, koži, bubrezima, crijevima, prostati… Čini se, zapravo, da svaki organ u tijelu sadrži te receptore. Dosad se tek za nekoliko njih uspjelo saznati koje specifične kemikalije prepoznaju.

Istraživanja su dovela do mnogih zanimljivih saznanja:

U mirisu kave npr. ima oko 1000 mirisnih elemenata, od kojih nosom detektiramo tek 25. Ostale, iako nije utvrđeno koliko njih točno, osjećaju unutarnji receptori smješteni na raznim mjestima u tijelu. Pretpostavlja se da oni služe kao mjere dodatnog opreza koje podsvjesno mozgu saopćavaju je li unesena hrana zdravstveno ispravna.

Podaci dobiveni tijekom istraživanja upućuju, primjerice, da aktiviranje olfaktornih receptora u vanjskim stanicama kože može potaknuti brže zacjeljivanje rana.

Drugo istraživanje je pokazalo kako olfaktorni receptori u bubrezima laboratorijskih miševa sudjeluju u kontroli metaboličkih funkcija i krvnog tlaka.

Da poslovična “kemija” među seksualnim partnerima i nije neki apstraktan pojam ukazuje istraživanje kojim se došlo do spoznaje da olfaktorni receptori u testisima funkcioniraju kao svojevrsni kemijski sistem navođenja, koji stanicama sperme omogućuje pronalaženje neoplođenog jajašca.

Zamršena koreografija biokemijskih reakcija u koje su uključeni olfaktorni receptori je intrigantan izazov mnogim znanstvenicima, pa je na toj sceni u posljednje vrijeme vrlo živahno.

Međutim, unatoč brojnim istraživanjima zasad nisu razjašnjeni načini aktivacije i djelovanja olfaktornih receptora nađenih u drugim dijelovima tijela.

Zbog izuzetne kompleksnosti ispitivanog područja ne treba očekivati da će u neko skorije vrijeme biti dostupna lako primjenjiva, praktična rješenja za korištenje mirisa u terapijske svrhe.

 

 

 

 

You may also like

Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema
Ružmarin za prisjećanje

Leave a Reply