24
kol
2013

Osam + Bob

Priča ide ovako:
Mladi JFK je 1937. godine, za vrijeme praznika koje je provodio na francuskoj rivijeri, sreo Alberta Fouqueta, pripadnika francuskog visokog društva i ljubitelja parfema koji je, uz asistenciju svog butlera Phillipea, običavao raditi parfeme za svoje potrebe. Iako je svaka nova Fouquetova kreacija odmah izazivala senzaciju u krugovima u kojima se kretao, njega nije zanimala veća proizvodnja i komercijalizacija njegovih mirisnih kreacija.

Tijekom susreta je Kennedyja zainrigirao miris koji je nosio njegov sugovornik, pa je Fouquet u hotelu američkom poznaniku ostavio uzorak parfema s porukom: »U ovoj bočici ćete naći mrvicu francuskog glamura koji nedostaje vašoj američkoj osobnosti.»

Nakon povratka u Ameriku JFK je napisao Fouquetu kako se miris jako sviđa njegovim prijateljima i zamolio ga da mu pošalje osam bočica + jednu za Boba (Roberta K.), ako mu to proizvodne mogućnosti dopuštaju.

Francuz je ispunio narudžbu, a onda su uslijedile narudžbe hollywoodskih zvijezda…

Albert Fouquet je 1939. poginuo u saobraćajnoj nesreći, a priča kaže da je njegov butler Phillipe nastavio u Ameriku isporučivati narudžbe do početka Drugog svjetskog rata. U posljednjim pošiljkama je bočice sakrivao u knjige, kako parfem ne bi došao u ruke nacistima.

Istinita priča ili zgodan marketinški trik? Obitelj Kennedy je nikad nije ni potvrdila niti zanijekala, a miris Eight & Bob je 2012. rekonstruiran, lansiran i dostupan je za $195 kao kolonjska voda koju “preferiraju najelegantniji svjetski muškarci”.

Mirisni sastojci koji ulaze u formulu su, naravno, tajna. Osim očite obilne doze vanilije u donjoj noti, razni šnjoferi i parfem-manijaci odgonetavaju da bi miris mogao sadržavati patchouli, tamjan, sandal, guaiac, miru, cedar, bergamot, kardamom, đumbir, limun… Koliko noseva, toliko pretpostavki!

Jedini nesumnjivi sastojak koji bi kolonjska vodica Eight & Bob trebala sadržavati je ekstrakt (vjerojatnije laboratorijski sintetizirana inačica) biljke koja raste u čileanskim Andama. Fouquet, pasionirani tragač za mirisnim materijalima, je biljku koju je nazvao Andrea (Acantholippia tarapacana-?) pronašao tijekom svog putovanja po Čileu i uvrstio je u sastav svoje kreacije, a ograničena količina te mirisne komponente je definirala i broj bočica koje je bilo moguće proizvesti.

Izvor: http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2398268/JFK-fragrance-created-French-aristocrat-goes-sale.html

You may also like

Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema
Moderni život i osjet njuha

Leave a Reply