Parfemoterapija

04/05/2014

U čemu je vic s tim prirodnim parfemima? Koja logika stoji iza njihovog kreiranja? Kako se oni razlikuju od konvencionalnih parfema i zašto bi uopće bilo važno koristiti baš takve parfeme?

Nakon cjeloživotne izloženosti najjeftinijim petrokemikalijama od kojih se izrađuju nebrojeni mirisi koji nas okružuju, mi one prirodne zapravo slabo poznamo i ne znamo ih procjenjivati. Pri prvom susretu/udahu oni su nam najčešće čudni, nerazumljivi, drugačiji, a ponekad i sasvim neprivlačni. Ako ih poželimo upoznati i početi cijeniti, proći će neko vrijeme potrebno da ih naučimo prepoznavati, razumjeti i adekvatno vrednovati. Svaka osoba koja se bavi aromaterapijom je prošla kroz taj proces i zna da to preodgajanje i resetiranje osjeta njuha može potrajati.

U diskusiji o prirodnim parfemima treba imati na umu jednu životnu činjenicu: naime, priroda je stvari posložila tako da tjelesni miris svake osobe sadržava informaciju o njezinim genima. Iako toga uglavnom nismo svjesni, naš osjet njuha ima presudnu ulogu u pronalaženju partnera/ice čiji će geni, u kombinaciji s našima, omogućiti dobivanje što zdravijeg, otpornijeg potomstva. Mehanizam izbora je vrlo jednostavan: miris tijela osobe s odgovarajućim genima nam je privlačan, a miris tijela osobe s nekompatibilnim genima nije. To je jedan od načina na koji se priroda pobrinula za opstanak naše vrste. Znanost to naziva faktorom tkivne podudarnosti.

Čvrst argument u prilog nošenju prirodnih parfema je činjenica da oni ne maskiraju miris tijela osobe koja ih nosi, pa nam time omogućavaju izbor odgovarajućeg partnera/ice. Parfem, naime, ne bi smio funkcionirati poput mirisnog oklopa, prirodni miris tijela se kroz njega mora moći probiti. A konvencionalni parfemi, izrađeni od već spomenutih petrokemikalija, ne surađuju na taj način s ljudskim tijelom. Oni često u potpunosti prekrivaju njegov miris.

Kad se susretne s prirodnim mirisima, naš osjet njuha nepogrešivo bira one čiji je blagotvorni utjecaj na našu dobrobit u tom trenutku potreban. Budući da mirisi koji nam se sviđaju snažno djeluju na centar ugode u mozgu, oni indirektno utječu na naše misli, raspoloženje i osjećaje, pa time  neminovno i na način na koji doživljavamo svijet oko sebe. Potiču pozitivne emocije i uspostavljaju psihičku ravnotežu, doprinoseći time i dobrom fizičkom stanju organizma.

Dakle, mirišite prirodno, osjećajte se dobro!