4
svi
2014

Parfemoterapija

U čemu je vic s tim prirodnim parfemima? Koja logika stoji iza njihovog kreiranja? Kako se oni razlikuju od konvencionalnih parfema i zašto bi uopće bilo važno koristiti baš takve parfeme?

Svijest o rastućoj onečišćenosti okoliša i nezdravom gubitku kontakta s prirodom formirala je kod znatnog broja potrošača tendenciju da, gdje je to god moguće, koriste kvalitetne proizvode prirodnog porijekla. To se odnosi i na parfeme. Prirodni parfemi se uklapaju u taj svjetonazor i pozicionirali su se kao ravnopravna mogućnost na svjetskom tržištu parfema.

Nakon cjeloživotne izloženosti najjeftinijim petrokemikalijama od kojih se izrađuju nebrojeni mirisi koji nas okružuju, mi one prirodne zapravo slabo poznamo i ne znamo ih procjenjivati. Pri prvom susretu/udahu oni su nam najčešće čudni, nerazumljivi, drugačiji, a ponekad i sasvim neprivlačni. Ako ih poželimo upoznati i početi cijeniti, proći će neko vrijeme potrebno da ih naučimo prepoznavati, razumjeti i adekvatno vrednovati. Svaka osoba koja se bavi aromaterapijom je prošla kroz taj proces i zna da to preodgajanje i resetiranje osjeta njuha može potrajati.

U diskusiji o prirodnim parfemima treba imati na umu jednu životnu činjenicu: naime, priroda je stvari posložila tako da tjelesni miris svake osobe sadržava informaciju o njezinim genima. Iako toga uglavnom nismo svjesni, naš osjet njuha ima presudnu ulogu u pronalaženju partnera/ice čiji će geni, u kombinaciji s našima, omogućiti dobivanje što zdravijeg, otpornijeg potomstva. Mehanizam izbora je vrlo jednostavan: miris tijela osobe s odgovarajućim genima nam je privlačan, a miris tijela osobe s nekompatibilnim genima nije. To je jedan od načina na koji se priroda pobrinula za opstanak naše vrste. Znanost ga naziva glavni kompleks histokompatibilnosti.

Čvrst argument u prilog nošenju prirodnih parfema je činjenica da oni ne maskiraju miris tijela osobe koja ih nosi, pa nam time olakšavaju izbor odgovarajućeg partnera/ice. Parfem, naime, ne bi smio funkcionirati poput mirisnog oklopa, prirodni miris tijela se kroz njega treba moći probiti. A konvencionalni parfemi, izrađeni od već spomenutih petrokemikalija, ne surađuju na taj način s ljudskim tijelom. Oni najčešće u potpunosti prekrivaju njegov miris.

Kad se susretne s prirodnim mirisima, naš osjet njuha nepogrešivo bira one čiji je blagotvorni utjecaj na našu dobrobit u tom trenutku potreban. Mirisi koji nam se sviđaju snažno djeluju na centar ugode u mozgu, pa njihov pozitivni emocionalni efekt utječe i na našu percepciju drugih ljudi i općenito svijeta oko nas.

Dakle, mirišite prirodno, osjećajte se dobro!

 

You may also like

Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema
Ružmarin za prisjećanje

Leave a Reply