1
svi
2015

(Prvo)majska bola

Majska bola je tradicionalni njemački osvježavajući napitak bez koga je nezamisliva ijedna od brojnih sezonskih fešti kojima se slavi dolazak proljeća i izražava nada u dobru, plodnu godinu. Idealan za sve vrste okupljanja na otvorenom (piknici, svadbe, roštiljade …), napitak je popularan i u drugim europskim zemljama.

Osnovni recept za pripremu bole zahtijeva bocu bijelog vina, bocu pjenušavog vina, nekoliko jagoda i neizbježan sastojak – stručak lazarkinje (Asperula odorata)! Bez nje nema majske bole, ona je sastojak koji piću daje njegovu karakterističnu, osvježavajuću biljnu aromu. Lazarkinja upravo sad cvjeta, šume su je prepune.

Kod pripreme bole će stručak lazarkinje trebati najprije prosušiti da bi se dobio fini  kumarinski miris. Ako nemate vremena čekati, stavite stručak na nekoliko minuta u zagrijanu pećnicu. Zatim ga prelijte vinom i ostavite da se vino aromatizira. To može trajati od sat-dva pa do namakanja preko noći.  Ovisno o tome kakvo vino koristite, volite li slađe napitke i želite li da vaša bola poprimi roza boju, možete zgnječiti malo jagoda s nekom (od volje vam) količinom šećera i tu masu također dodati u vino u kome se namače lazarkinja. Kod prvog pokušaja probavajte vino u nekim vremenskim razmacima i zaključite kad je po vašem ukusu dovoljno arome. Procijedite vino da odstranite lazarkinju i ostatak zgnječenih jagoda, ulijte ga u zdjelu za bolu, dolijte pjenušavo vino, dodajte kocke leda, pa ukrasite bolu komadima jagoda i listićima lazarkinje.
Živjeli!

Napomena: Za bezalkoholnu varijantu ovog napitka je potrebno: litra vode, neprskani limun izrezan na kriške, 1-2 žlice meda, malo narezanih jagoda (ili nekog drugog voća). Dobra stvar je što lazarkinja sušenjem ima sve bolji miris, pa je osušenu možete spremiti i koristiti tijekom cijele godine.

You may also like

Ružmarin za prisjećanje
Moderni život i osjet njuha

Leave a Reply