5
srp
2016

E. Joy Bowles: The Chemistry of Aromatherapeutic Oils

Među knjigama iz kojih aromaterapeuti mogu naučiti kemiju eteričnih ulja  najjednostavnije mi je bilo učiti iz knjige E. Joy Bowles: The Chemistry of Aromatherapeutic Oils. Autorica ima dugogodišnje iskustvo predavanja kemije aromaterapeutima, njena objašnjenja su koncizna i jasna, gradivo izlaže dobrim tempom i u savladivim “porcijama” nastojeći ne obeshrabriti one koji ga trebaju pratiti i usvojiti.

Ovaj priručnik najprije nudi osnovno, neophodno znanje iz kemije i botanike, u sljedećem poglavlju se govori o terpenima, zatim o funkcionalnim grupama, farmakologiji eteričnih ulja, metodama ekstrakcije i kontroli kvalitete, te o  izomerima. U posljednjem poglavlju su prikazane formule sastojaka eteričnih ulja grupirane prema molekularnoj strukturi i funkcionalnim grupama. Tekst je ilustriran brojnim preglednim dijagramima i tabelama (među njima i ona koja prikazuje najzastupljenije komponente 89 eteričnih ulja), svako poglavlje završava uputama gdje potražiti širi uvid u obrađivanu temu, a detaljne reference ilustriraju bogat opseg literature iz koje je filtriran i sažet ovaj priručnik.

Bilo da počinjete od nule ili već posjedujete neko znanje iz kemije, po mom sudu ovo je odlična knjiga za studente aromaterapije i terapeute drugih holističkih disciplina, ali i za “klasične” medicinske sestre, liječnike, farmaceute i ostale radnike u zdravstvu.

 

 

 

You may also like

Parfemi, vodič 2018.
Ayala Moriel: Foundation of Natural Perfumery

Leave a Reply