Miris cimeta potiče na kupovanje

03/02/2016

shopping_cartsTrgovci diljem svijeta već odavno koriste mirise u pokušajima poboljšanja prodaje proizvoda koje nude, no rezultati istraživanja koje je proveo tim znanstvenika sa Stevens Instituta za tehnologiju Sveučilišta u New Yorku i Sveučilišta Temple bi mogli pomoći objasniti što konzumente privlači skupljim i luksuznijim brendovima.

Tijekom eksperimenta se broj osoba i temperatura u prostoru nisu mijenjali, samo je jedan dio ispitanika bio izožen mirisu cimeta, a drugi dio nije. Rezultat je bio takav da su ispitanici koji su bili izloženi tipičnom “toplom” mirisu cimeta imali dojam da je u prostoru toplije i da je prisutno više ljudi.

Autori istraživanja kažu da dojam topline i napučenosti prostora u kome su se zatekli kod ljudi izaziva veću potrebu za iskazivanjem moći. Tu potrebu su, ako ih se u trgovinama izloži mirisu cimeta, skloni zadovoljiti kupovanjem proizvoda koje smatraju luksuznijima i prestižnijima. Naime, takva “terapija kupovanjem” potiče navalu dopamina koji aktivira centar ugode u mozgu, zbog čega se kupci osjećaju bolje i samopouzdanije.

Autori istraživanja smatraju da su rezultati pokazali kako trgovci nenametljivom i relativno jeftinom primjenom oplemenjivanja interijera trgovine mirisom mogu lako manipulirati percepcijom napučenosti prostora i potrebom za kupovinom kojom takva percepcija rezultira.

Treba li reći koliko su rezultati ovog istraživanja važni trgovcima koji konstantno nastoje postići porast prometa bez znatnog povećanja troškova poslovanja?