7
lis
2016

Miris Central parka

Sissel Tolaas je znanstvenica, umjetnica i stručnjakinja za najširi dijapazon olfaktornih iskustava. Fascinira je kompliciran i često vrlo emotivan odnos koji ljudi imaju sa svijetom mirisa. Svoju sposobnost prikupljanja i repliciranja tisuća mirisa je pretvorila u uspješnu umjetničku karijeru.

Jedno od njenih novih djela je Miris, Ljepota truljenja. Izloženo je u njujorškom Smithsonian Design Museumu koji je od umjetnice naručio da kreira miris inspiriran Centralnim parkom. Autorica si je postavila zadatak da rekreira specifični miris parka ujesen.

Svojim posebno konstruiranim uređajem kojim se služi kao svojevrsnim usisivačem prikupila je karakterističnu mješavinu sezonskih mirisa. Čine ju mirisi ugrijane zemlje i raslinja, opalog lišća i plodova koji su počeli trunuti i fermentirati, znojnih tijela džogera, vlažne okoline jezera, pa čak i somova koje lokalni ribiči-rekreativci love u njemu.

Korištenjem tehnologije koja se zove mikroinkapsulacija, kompleksna mješavina mirisa njujorškog Centalnog parka je, u obliku zagrebi-i-pomiriši sloja, nanesena na jedan od zidova u Muzeju. Tako posjetitelji koji protrljaju zid mogu osjetiti oporo slatkasti miris jesenskog zraka u parku i pustiti da ih taj dojam odvede do samo njima znanih uspomena.

 

 

You may also like

Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema
Moderni život i osjet njuha

Leave a Reply