2
sij
2024

Poticanje kognitivnih funkcija

Rastući problem u globalno sve starijem drušvu je slabljenje kognitivnih funkcija kod starijih osoba. Cilj mnogih istraživanja koja se provode je razvijanje jednostavnih i jeftinih tretmana koji bi se mogli provoditi kod kuće.

Znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija su nedavno zaključili da obogaćivanje zraka mirisima poboljšava kognitivne sposobnosti. Zaključak eksperimenta provedenog na 43 osobe stare od 60 – 85 godina sugerira da bi opadanje kognitivnih sposobnosti i stanja poput demencije mogli biti usporeni jednostavnim raspršivanjem različitih mirisa u prostoru.

Znanstvenici su dio ispitanika snabdjeli paletom od sedam prirodnih mirisnih materijala koja je sadržavala eterična ulja ruže, naranče, eukaliptusa, limuna, paprene metvice, ružmarina i lavande. Ostali su bili kontrolna grupa. Uputa ispitanicima je bila da svake noći tijekom perioda od šest mjeseci dva sata koriste u difuzoru po jedno ulje, rotirajući tijekom tjedna sva ulja u paleti.

Na početku i na kraju eksperimenta su napravljene neuropsihološke procjene i fMRI (funkcionalno snimanje magnetskom rezonancom) skeniranje. Uspoređene su sposobnosti pamćenja, verbalnog učenja, planiranja i prebacivanja pažnje kod svih ispitanika.

Rezultati testova provedenih nakon eksperimenta su pokazali da je, u usporedbi s kontrolnom grupom, grupa koja je noću primijenjivala obogaćivanje zraka mirisima pokazala statistički značajno (226%) poboljšanje kognitivnih funkcija. To znači da bi u eksperimentu primijenjena metoda mogla pružiti učinkovit i nezahtjevan put za olakšavanje ovih sve češćih tegoba.