4
velj
2010

Prirodni parfemi

Parfem  je obećanje u bočici”.
S. Grojsman

Većina modernih parfema su prelijepo pakirane mješavine jeftinih mirisnih kemijskih spojeva popraćene multimilijunskim reklamnim kampanjama. Prirodni mirisni materijali su vrlo rijetko sastojci današnjih parfema, a ako se uopće koriste onda su to vrlo male količine u vrlo skupim parfemima, kojima se dodaju kako bi nekom mirisnom proizvodu dali dubinu i rafiniranost.

Godišnje se na tržište plasira više od tisuću parfema. Među njima se u posljednje vrijeme mogu pronaći zanimljive kreacije – prirodni parfemi! Procjenjuje se da ih je među parfemima dostupnima na tržištu 8-10%. Naravno, ne nalazi ih se na svakom koraku, treba ih znati potražiti. I cijeniti!

Što su prirodni parfemi i kako je došlo do njihove pojave?

Suvremeni trend prirodne parfimeristike su «zakotrljali» aromaterapeuti, vješti u korištenju eteričnih ulja, upoznati s njihovim mirisnim karakteristikama i svjesni njihovog korisnog djelovanja na dobrobit korisnika.

Ideja je pala na plodno tlo. Svijest o rastućoj onečišćenosti okoliša i nezdravom gubitku kontakta s prirodom formirala je kod jednog sloja potrošača tendenciju da, gdje je to god moguće, koriste proizvode prirodnog porijekla.

Tako osobe koje nose prirodne parfeme osim mirisnog užitka profitiraju i od terapijskih djelovanja sastojaka parfema, koja ovise o materijalima korištenim u njihovoj kompoziciji.

Primjerice, česti sastojci prirodnih parfema, eterična ulja geranija i bergamota djeluju protustresno, protutjeskobno i protudepresivno. Ulje bosiljka može ublažiti glavobolje i poboljšati koncentraciju, a ulja mažurana i palmarose ublažiti razdražljivost. A afrodizijačka djelovanja eteričnih ulja ruže, jasmina, ylang-ylanga i sandala su široko poznata.

Da bi proširili paletu mirisnih materijala i poboljšali fiksiranje parfema, kreatori prirodnih parfema su u paletu osim eteričnih ulja uključili i druge vrste prirodnih materijala poput konkreta, apsoluta, CO2 ekstrakata i različitih tinktura. Na taj način oni nastavljaju staro umijeće izrade mirisnih proizvoda koje je razvijano tijekom cijele povijesti čovječanstva, a prekinuto je polovicom 19. stoljeća kada su prvi jeftini sintetski mirisni spojevi počeli zamjenjivati skupe prirodne mirisne komponente.

Današnjim kreatorima prirodnih parfema je dostupna nekad nezamisliva količina mirisnih komponenti i samo o njihovom znanju, trudu, talentu i mašti ovisi koliko će uspješne biti mirisne kompozicije koje će nuditi.

You may also like

Žena-zmaj iz hercegovačke nedođije
Parfemi, vodič 2018.

Leave a Reply