25
tra
2016

PTSP, fobije i osjet mirisa

Mnoga se istraživanja bave mogućnostima primjene različitih kondicionirajućih tehnika kojima se može utjecati na ponašanje ljudi i životinja. Znanstvenici smatraju da se istraživanjem na Northwestern University znatno napredovalo, jer je njime potvrđeno da je moguće modificirati način na koji mozak procesira informacije koje mu dostavlja osjet mirisa.

Testovi magnetske rezonancije su pokazali da blagi elektrošokovi (po snazi slični onima statičkog elektriciteta) mogu kod ispitanika poboljšati sposobnost razlikovanja sličnih mirisa, a time i sposobnost percepcije općenito. Ta saznanja omogućuju bolji uvid u fobije i stanja poput posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) i otvaraju put mogućim novim terapijama koje bi mogle olakšati stanje senzorne preopterećenosti kod takvih pacijenata.

Primjerice, sjećanja povezana s događajima koji su bili okidač za stanje PTSP-ja mogu iskriviti dojmove osjeta mirisa. Rezultati istraživanja sugeriraju da bi primjena ove vrste kondicionirajuće tehnike mogla omogućiti pacijentima da postanu manje osjetljivi na mirise koji pogoršavaju njihovo stanje.

You may also like

Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema
Ružmarin za prisjećanje

Leave a Reply