11
ruj
2015

Sami birajte parfeme

Istraživanja su pokazala da korištenje parfema može povećati privlačnost neke osobe. Međutim, to se ne događa zato što parfem prekriva miris nečijeg tijela, nego zato što se s njim miješa i poboljšava ga.

Antropolog Jan Havliček tvrdi da postoji jasna interakcija između mirisa tijela neke osobe i parfema koji ona nosi, te da ljudi nesvjesno biraju mirise koji dobro upotpunjuju  prirodni miris njihovog tijela. Konstatirao je također da okolina mirisni dojam procjenjuje kao bolji kad osobe same biraju parfeme koje će nositi, nego kad netko drugi napravi izbor parfema za njih. I drugi znanstvenici (Milinski i Wedekind npr.) su podržali mišljenje da parfemi koje sami izaberemo surađuju s mirisom našeg tijela i poboljšavaju njegov mirisni signal.

Lenochova et al. 2012. su proveli istraživanje kome je cilj bio ispitati te hipoteze. Istraživanje je provedeno istovremeno u Beču i u Pragu, kako bi se mogli uzeti u obzir kulturološki faktori.

Prvi provedeni eksperiment je pokazao da je parfem pozitivno utjecao na percepciju uzoraka uzetih ispod pazuha ispitanika, što je potvrdilo prevlađujući negativan stav europskih kultura prema «netretiranom» mirisu tijela. Konstatirano je zatim da se nije radilo o jednostavnom maskiranju mirisa tijela, nego da se utjecaj parfema razlikovao od osobe do osobe, što je upućivalo na interakciju između mirisa tijela i parfema. Sugerirano je da ta interakcija stvara specifičnu mirisnu mješavinu.

Drugi je eksperiment pokazao da je miris tijela bio procijenjen kao ugodniji kad su osobe same birale parfem, nego kad im je parfem bio nasumično dodijeljen.

Rezultati istraživanja su dakle potvrdili hipotezu da biramo parfeme koji dobro surađuju s prirodnim mirisom našeg tijela, što ujedno objašnjava zašto su mirisne preferencije tako izrazito osobne.

Eto argumenta protiv biranja parfema za drugu osobu ili protiv slijepog slijeđenja pomodnih parfemskih diktata, bez provjere kako parfem surađuje s mirisom tijela. Dobar savjet bi bio: birajte parfeme tako da ugodite sebi! Nošenje parfema u kojima uživate može poboljšati i pojačati vaš biološki mirisni signal, popraviti raspoloženje, podići samopouzdanje, pa time i unaprijediti društvene kontakte.

 

 

 

 

 

 

 

You may also like

Ružmarin za prisjećanje
Moderni život i osjet njuha

Leave a Reply