20
stu
2015

Eterična ulja našeg podneblja: Slatki pelin

Slatkom pelinu (Artemisia annua) domovina je Kina, no danas je naturaliziran u mnogim krajevima svijeta (Australija, Argentina, Brazil, Bugarska, Francuska, Mađarska, Španjolska, Rumunjska, Sjedinjene Države, neke od ex-Yu država…).

U Sjevernoj Americi biljku nazivaju slatka Annie (Ančica?). Bio je običaj koristiti je za konzerviranje i poboljšanje okusa hrane, kao dodatak potpourrijima i vrećicama za osvježavanje posteljine i ormara, a njen ekstrakt je davao okus vermutu.

U Bosni je nekad svaka domaćica koja je držala do sebe imala u vrtu bejturan, tj. slatki pelin. Cijenilo ga se zbog krasnog mirisa, a držalo se da biljka donosi sreću generalno, a naročito u ljubavi (“Bejturane, jado, beru l’ te djevojke”). Na hadž se nije kretalo bez zalihe sušene biljke čijim se pripravcima liječila groznica, česta nevolja umornih hodočasnika.

U posljednje vrijeme se eterično ulje slatkog pelina počinje (još uvijek vrlo rijetko) pojavljivati u ponudama svjetskih distributera. Ovisno o fitogeografskom području, analize ulja pokazuju velike razlike u sadržaju njegovih triju glavnih komponenti (artemizija keton, 1,8 cineol i kamfor). Iako se ulje dosta proučava, u istraživanjima su korištene različite metode i ispitivano je njegovo djelovanje na različite mikroorganizme, pa je komparativne analize vrlo teško provesti. No jedno svojstvo se provlači kroz zaključke svih istraživanja: čini se da je njegovo snažno protumikrobno djelovanje neupitno.

Treba spomenuti da je ovogodišnja Nobelova nagrada za medicinu podijeljena između dva tima znanstvenika: jedan tim je nagradu dobio za razvijanje lijeka koji znatno smanjuje stopu smrtnosti pacijenata oboljelih od malarije (procjenjuje se da od nje godišnje oboljeva 200 milijuna ljudi). Lijek se temelji na artemisininu, aktivnoj komponenti ekstrahiranoj iz slatkog pelina. Farmaceutkinja Tu Youyou je prva Kineskinja koja je dobila Nobelovu nagradu (podijelila ju je s Williamom Campbellom i Satoshi Omurom),

Ulje i hidrolat slatkog pelina imaju očaravajuć, slatko-herbalni, voćni i u pozadini nježno balzamičan miris.

U našem podneblju slatki pelin na svom imanju u Rakitnom u BiH plantažira i destilira Nada Šarić. Broj njezinog mobitela je: 0387 63005881
E-mail adresa: nadasaricrakitno@net.hr

Kliknite na linkove i pogledajte dokumente o analizi ulja:

1.

Download (PDF, 458KB)

2.
Slatki pelin

You may also like

Ružmarin za prisjećanje
Moderni život i osjet njuha

Leave a Reply