16
svi
2010

Zašto aromaterapija?

Ako nemate baš jasnu predodžbu o tome zašto bi u životnu rutinu bilo dobro uključiti bar poneki aromaterapijski postupak, evo nekoliko informacija koje mogu biti korisne za formiranje mišljenja o toj temi.

1. Aromaterapija je prirodna

Osvrnite se oko sebe: koliko je prirodnih materijala oko vas? Nema ih baš previše, zar ne?

E, aromaterapija nam pruža priliku da se u svojoj svakodnevici bar na trenutak susretnemo s prirodom. Svi materijali korišteni u aromaterapiji su prirodni, a primjena takvih materijala je privilegija i užitak koji si sve rjeđe priuštimo.

2. Aromaterapija je ugodna

Koju god aromaterapijsku metodu primjenjivali (inhalaciju, masažu, utrljavanje ili kupku) uvijek ste okruženi finim mirisima eteričnih ulja.
Da bi se postigli terapijski učinci, da biste si ugodili i osjećali se bolje nije neminovno nužno podvrgavati se mukotrpnim i bolnim procedurama. Ugoda može biti samo jedan duboki udah daleko!

3. Aromaterapija je ekonomična

Zahvaljujući njihovom složenom sastavu eterična ulja su pravi multifunkcionalni preparati.
Napravimo kalkulaciju s lavandinim uljem. Eterično ulje lavande terapijske kvalitete (bočica od 10 ml = cca 200 kapi) košta otprilike 50 kn.

Kako sve možete koristiti to ulje?

  • za lakše usnivanje: kap eteričnog ulja na rub jastučnice
  • za sedativno, umirujuće, protustresno i protudepresivno djelovanje: nekoliko kapi pomiješano s baznim uljem naneseno na solarni pleksus i/ili zapešća
  • na opekotinu, ranicu, žulj: nanijeti 1 kap eteričnog ulja
  • kod grčeva i bolova u mišićima, reumatskih i artritičnih bolova: nekoliko kapi pomiješati s baznim uljem i utrljavati u bolna mjesta
  • kod glavobolje: 1) kapnuti kap lavandinog ulja na dlan, dlan prinijeti nosu i  nekoliko puta duboko udahnuti 2) nekoliko kapi eteričnog ulja pomiješati s baznim uljem i nanijeti na sljepoočice, bazu lubanje i stražnji dio vrata
  • kod uhobolje: 1) nekoliko kapi eteričnog ulja pomiješati s baznim uljem i nanositi na područje oko uha 2) kap iste mješavine kapnuti na komadić vate i staviti u uho
  • za njegu kože (nečista, iritirana koža, akne, svrbež): koristiti u preparatima za njegu kože
  • protiv moljaca: kapnuti nekoliko kapi na komadić vate i staviti u ormar

Moglo bi se nastaviti s nabrajanjem mogućih primjena, no čini mi se da je i ovoliko dovoljno za potvrdu konstatacije da je aromaterapija ekonomična.

Za izradu preparata za sve gore navedene primjene potrošili biste 30-ak kapi eteričnog ulja lavande i 30-50 ml baznog ulja (sljedećih 20-30 kn), a oni bi sigurno mogli zamijeniti dobar dio preparata u vašoj kućnoj ljekarni i u zbirci proizvoda za njegu kože. Želite li zbrojiti koliko ste platili sve te (bočicom dobrog ulja lavande zamjenjive) proizvode?

4. Aromaterapija je inspirativna

Kad/ako počnete koristiti eterična ulja, sami ćete im pronalaziti načine primjene koji odgovaraju vašim individualnim potrebama. To je izazovan, inspirativan i beskrajno zanimljiv proces!

Eterična ulja i tu mogu biti od pomoći: mnoga od njih potiču rad desne moždane polutke «odgovorne» za maštovitost i kreativnost!

Napomena: Prije korištenja eteričnih ulja je važno proučiti osnove aromaterapije i upute o njihovom sigurnom korištenju! Taj zadatak nije nimalo zahtjevniji od čitanja raznih uputa za korištenje lijekova ili proučavanja nejasnih/nepotpunih etiketa na proizvodima za njegu, kako biste mogli napraviti informiran izbor.

You may also like

Ružmarin za prisjećanje
Moderni život i osjet njuha

Leave a Reply