5
svi
2010

Mirisna pomoć pri učenju

Bliži se kraj školske godine. Vremena je malo, materijala koji treba savladati previše, a ispiti samo što nisu…

Da biste ostali što dulje budni i memorirali što veću količinu materijala vjerojatno pijete velike količine crne kave, možda se tuširate hladnom vodom da biste se razbudili i osvježili ili primjenjujete neku svoju «oprobanu» metodu.

Jeste li znali da aromaterapija može biti od pomoći u procesu učenja i kasnijeg prisjećanja studiranog materijala?

Rezultati istraživanja pokazuju da se eterična ulja mogu uspješno koristiti za poboljšanje pozornosti, fokusiranosti i budnosti. A umirujuće i opuštajuće djelovanje eteričnih ulja je korisno kad se treba brzo «prešaltati» u stanje relaksacije ili što prije utonuti u san i dobro se odmoriti.

Kefalično (što znači da poboljšavaju koncentraciju i pomažu u održavanju pozornosti) djelovanje imaju eterična ulja ružmarina, bosiljka, dalmatinske kadulje, lovora, paprene metvice, grejpa, timijana…

Opuštajuće djeluju eterična ulja bergamota, prave lavande, petitgraina gorke naranče, slatke naranče, nerolija, geranija…

Kako ta saznanja možete koristiti u procesu učenja?

Ako je neki miris prisutan tijekom učenja prisjećanje memoriranog gradiva u nekoj kasnijoj situaciji će uz isti taj miris biti uspješnije.

To konkretno znači sljedeće: trebate izabrati neki miris/mješavinu mirisa koji dotad niste koristili i primijeniti ga tijekom savladavanja ispitnog gradiva.  (Npr. kapnite nekoliko kapi na papirnatu maramicu koju držite negdje u blizini.) Kasnije, na ispitu koristite isti miris da bi vam mirisna asocijacija pomogla u prisjećanju gradiva koje ste pripremali. Rezultati istraživanja tvrde da se sposobnost prisjećanja udvostručuje ako je ono povezano s mirisom.

Primjer mješavine:
ružmarin              10 kapi
slatka naranča       6 kapi
bosiljak                 1 kap

Primijenite ovu ili neku drugu mješavinu/pojedinačno ulje izabranu po vlastitom ukusu.

Budite uspješni! Sretno na ispitima!

You may also like

Ružmarin za prisjećanje
Moderni život i osjet njuha

Leave a Reply