27
ožu
2014

Dan osjeta njuha

Sejem svet kroz sitno sito, tražim nešto naročito…
Đorđe Balašević, Julija

Ovih dana, početkom proljeća, u dobrom dijelu svijeta obilježava se Dan osjeta njuha. U vrtićima, školama, sveučilištima, znanstvenim institutima, muzejima, botaničkim vrtovima, velikim javnim i malim kvartovskim parkovima održavaju se predavanja, organiziraju igre, takmičenja i kvizovi, prezentacije, pokazni izleti i svakojake prigodne priredbe kojima se populaciju informira o temeljnim činjenicama vezanim uz pravilno funkcioniranje osjeta njuha. To je istovremeno i obrazovanje za potpuniji doživljaj života.

Nisam primijetila da se kod nas Dan osjeta njuha negdje spominje, a ideja mi se čini krajnje zanimljiva, pa treba pribjeći uobičajenoj “uradi-to-sam/a” tehnici.

Sviđa mi se plan da ovih dana stvorim priliku za intenzivnije druženje s vlastitim nosom i priuštim nam neko svjesno iskustvo mirisanja. Osim uobičajenog užitka u parfemu koji nosim, pokušat ću skoknuti do botaničkog vrta, nekog rasadnika ili u šetnju prirodom. To bi bila lijepa prigodna zanimacija – toliko toga za mirisanje!

Ali ako mi zgužvani dnevni programi ne ostave prostora za takav luksuz, pribjeći ću triku koji ionako nastojim što češće primjenjivati: pažljivo ću pratiti doživljaje svog nosa i organizirati mirisnu gps navigaciju kroz uobičajene dnevne aktivnosti. Tu uvijek ima mjesta za zanimljiva saznanja o prostorima kojima se krećem.

Obraćanjem pozornosti na neposredni mirisni okoliš, postavljam između sebe i svakodnevice suptilni filter kroz koji mi u svijest stiže slika svijeta. Uključivanjem mirisne dimenzije u tu sliku pojačavam osjećaj prisutnosti u vlastitom životu, dodajem mu punoću i dobivam dojam da mi ne klizi kroz prste uobičajeno (pre)slabo zamijećen.

You may also like

Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema
Ružmarin za prisjećanje

Leave a Reply