9
pro
2009

Francuska: Aromaterapijom protiv dugotrajnog laveža pasa u stanovima

Brinući o smanjivanju onečišćenja okoliša (a buka spada u jedan od onečišćivača o kojima rijetko razmišljamo), ali i o zaštiti životinja, francuski su stručnjaci došli do originalnog rješenja za sprečavanje dugotrajnog, glasnog laveža pasa ostavljenih da dane provode sami u stanovima (i izluđuju susjede).

Konstruirali su, naime, ogrlicu, koja na zvuk laveža špricne psu pod nos sprej na bazi eteričnog ulja citronele. Miris citronele zbuni psa i nakon što se kod sljedećeg pokušaja lajanja iskustvo ponovi on, kao inteligentno biće, odustaje od lajanja. Kad se vlasnici vrate i deaktiviraju ili skinu ogrlicu, osjet njuha njihovog ljubimca funkcionira bez problema i mogu ga mirno pustiti da im čuva imovinu (ili ih zabavlja lavežom). Vlasnicima se preporučuje da ogrlicu skidaju kad nije potrebna i da je koriste naizmjenice s “praznom”, placebo ogrlicom, jer će sjećanje na ogrlicu s citronelom neko vrijeme potrajati.

Naravno da su stručnjaci za zaštitu životinja provjerili sve mogućnosti eventualnih posljedica na zdravlje, psihu i osjet njuha pasa i ogrlica je, čini se, prošla sve testove. Čak su i Englezi, naročito brižni kad se radi o pravima životinja, preuzeli patent!

 

You may also like

Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema
Ružmarin za prisjećanje

Leave a Reply