4
ruj
2014

Hidrolat lipe

Dosad kod nas nisam uspjela uvjeriti nikoga od poznatih mi destilera da bi valjalo destilirati cvijet lipe i dobiti hidrolat. Zato je moja radost bila velika kad sam od ljubljanske Šole aromaterapije dobila bočicu hidrolata! Na dan ljetnog solsticija su napravili jednodnevnu akciju/radionicu: brali su cvijet lipe, punili kotao, uz popratnu poduku pratili proces destilacije i na kraju podijelili dobivenu količinu hidrolata.

Hidrolat lipe proizvode u Francuskoj, Turskoj, Poljskoj… Nadam se da će u našoj regiji proizvodnju pokrenuti Slovenci. Bilo bi to i primjereno: lipa je njihovo nacionalno drvo, list lipe se nalazi na državnom logu.

Miris ovog hidrolata vas stvarno može baciti u euforiju! Bajkovit je: sladak, medno-voštano-peludni, čajni. Miriše mi na proljeće, zelenilo uokolo, na nebesko plavetnilo, prozračnost krajolika i obećanja koja vise u zraku… Blaženstvo!

Zbog tog finog, slojevitog mirisa me ne bi diralo da hidrolat nema nijedno jedino terapijsko svojstvo. A ima!

Suzan Catty u svojoj knjizi The Next Aromatherapy kaže da ga treba koristiti kod nesanice, tjeskobe i nervne iscrpljenosti. Zbog blagog djelovanja ga smatra dobrim izborom za korištenje u brizi za bebe i životinje. Vanjsku i oralnu primjenu sugerira kod bolova koje uzrokuje Herpes zoster, a preporučuje korištenje i kod ekcema i svrbeži. Savjetuje da se obloge za olakšavanje glavobolje i migrene rade s nerazrjeđenim hidrolatom. Djelovanje hidrolata lipe je blago protuupalno. Dobro ga je koristiti u maskama za podbuhlu i devitaliziranu kožu. Njegov miris potiče meditativna stanja, a tijekom ljetnih vrućina ga treba prskati za osvježenje i osjećaj hlađenja na koži.

Delikatni okus hidrolata dodaje atraktivnost napicima, ali i slatkim i slanim jelima.

You may also like

Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema
Ružmarin za prisjećanje

Leave a Reply