5
velj
2018

Ann Harman: Harvest to Hydrosol

Evo knjige u kojoj će svatko tko želi naučiti o umijeću destiliranja hidrolata naći sve potrebne informacije! I više od toga – dobit ćete odgovore na pitanja za koja niste ni znali da ih imate dok niste uronili o ovo štivo.

Autorica Ann Harman na svojoj farmi uzgaja biljke, destilira ih i održava edukacije. I to radi već gotovo dva desetljeća. Iza sebe ima iskustvo od cca 2000 obavljenih destilacija. Svjetska je promotorica umijeća destilacije, održava predavanja i praktične radionice. Osnovala je Circle H Institute, organizaciju koja istražuje hidrolate i teži njihovom boljem razumijevanju.

Čitajući njezinu knjigu ćete naučiti koja je razlika između procesa u kome se destiliraju eterična ulja, a hidrolat je samo usputni nusproizvod i procesa u kome je dobivanje kvalitetnog hidrolata krajnji cilj. Autorica nudi uvid u povijest destilacije, daje detaljne upute kako birati kotlove, objašnjava vrste destilacija, govori o kvaliteti i pripremi materijala, kvaliteti vode, održavanju higijene tijekom cijelog procesa, o praktičnoj vještini praćenja procesa destilacije svim osjetilima, o prednostima korištenja bakrenih kotlova, o čuvanju i skladištenju dobivenih hidrolata…

Knjiga vrvi ogromnom količinom korisnih, detaljnih informacija. Kako odabrati najbolje vrijeme za destiliranje pojedinih vrsta biljnih materijala? (Moto 7. poglavlja u kome je riječ o pripremi biljnog materijala za destilaciju mi je okrznuo dušu: “Ako slušaš, one/biljke će te naučiti”.) Poglavlje 10 počinje Emersonovim citatom: “Korov je biljka čije vrline su neotkrivene”, a sadrži detaljne upute o biljkama (uključujući detalje uzgoja, preporučeno vrijeme berbe, dio biljke koji se destilira, preporučenu vrstu destilacije i vjerojatne sastojke dobivenog hidrolata) čijom je destilacijom, po autoričinoj preporuci, uputno započeti destilersku praksu. A tu su i sugestije za omiljene primjene hidrolata.
Dosta sam vam ispričala, ostalo otkrijte sami…

Materijal knjige je podijeljen u 10 poglavlja na 243 stranice. U prilogu na kraju knjige autorica navodi i rezultate GC/MS analiza hidrolata: njih 26. I detaljnu bibliografiju, te indeks pojmova, naravno.

 

You may also like

Parfemi, vodič 2018.
Avantura s pačulcima

Leave a Reply