7
pro
2014

Pomanderi za sreću i blagostanje

Znadete li što su pomanderi? Kako su izgledali i čemu su služili nekad, te kako ih možemo izraditi i koristiti u naše vrijeme?

Originalni naziv “pomme d’ ambre» se odnosio na grudicu mirisnih tvari stavljenu u neku perforiranu vrećicu ili kutijicu. Takav se predmet koristio za osvježavanje odjeće u ormarima ili ga se nosilo sa sobom kao zaštitu od infekcija i prikrivanje smrada tijela u vremenima kada pranje i održavanje higijene nisu bili uobičajene aktivnosti.

Na mnogim portretima i slikama koje prikazuju društveni život u Srednjem vijeku (tijekom koga su u Europi često izbijale epidemije kuge) možete zamijetiti da krunjene glave, crkveni velikodostojnici i pripadnici plemstva u zbirci nakita kojim su okićeni imaju neku varijantu zlatne ili srebrne, dragim kamenjem ukrašene, rupičaste kugle. To je pomander. Nosio se na ogrlicama, narukvicama, lancima oko struka ili kao prstenje. A postojale su i veće, ambijentalne varijante kojima se osvježavao zrak i dekorirali prostori u kojima se boravilo.

Zaokružene drške tadašnjih liječničkih štapova su najčešće također bile pomanderi. Pripadnicima te profesije je u obilascima bolesnika itekako bila potrebna zaštita svih materijala koji su mogli imati antiseptična svojstva.

Pomandere se punilo raznim kombinacijama materijala biljnog i životinjskog porijekla i osnovna im je namjena bila «odbijanje kuge». Neki od tih materijala su bili teško dostupni i glavobolno skupi (ambergris, civet, mošus), pa su ih sebi mogli priuštiti samo rijetki. Primjerice, za pomander kraljice Elizabete I se zna da je sadržavao ambergris, benzoin i latice ruže. Manje bogati su imali na raspolaganju mješavine dostupnijih, ali ne i manje učinkovitih materijala poput tamjana, klinčića, cimeta, muškatnog oraščića, bosiljka, ružmarina, kamfora, vriska i sl. Najsiromašnijima je (uobičajeno) ostajalo da se uzdaju u božju pomoć.

pomanderwbKasnije se pojam pomander počinje koristiti za plodove naranče (nekoć su bile skupocjeno i rijetko viđeno voće) «našpikane» klinčićima, uvaljane u prašak od mješavine začina i osušene. Bio je običaj da ih se, kao simbol dobrobiti i blagostanja, u razdoblju oko Božića i Nove godine, uz dobre želje poklanja dragim osobama. U kolonijalna vremena je taj običaj prenesen u Ameriku, gdje su ga usvojili širi slojevi društva pa se, kao zamjenu za skupe naranče, uobičajilo pri izradi pomandera koristiti i jabuke.

Takve pomandere možete izraditi u kućnoj radinosti. Iskustvo mi govori da je za tu svrhu najbolje izabrati manje naranče tanke kore, ali mogu to biti i drugi plodovi citrusa. Trebat će vam još dobrana količina klinčića, neka alatka za bušenje rupa u kori odabranih plodova (štapić za ražnjiće ili nešto slično, čačkalice su pretanke), začini u prahu (cimet, đumbir, piment, klinčić), ukrasna traka, te prema želji poneka grančica ružmarina ili štapići cimeta za završnu dekoraciju. Koliko znam, izrada pomandera djeci može biti velika uživancija, pa ako u blizini imate neko malo čeljade, uključite ga u posao. Zabava na vidiku!

Dakle, najprije na kori naranči iscrtajte mjesta preko kojih ćete na kraju zavezati ukrasnu traku za vješanje pomandera. Ta mjesta trebaju ostati prazna, tj. na tom prostoru ne utiskujete klinčiće. Zatim na preostalim površinama ploda izbušite rupe prema uzorku kakav želite i u svaku ugurajte klinčić. Budući da će se naranča tijekom sušenja smanjiti, ostavite između klinčića malo razmaka. Kad ste naranču izdekorirali klinčićima uvaljajte ju u pripremljeni prah od usitnjenih začina tako da sa svih strana bude njime obložena. Sad je važno tako pripremljene pomandere dobro osušiti: treba ih ostaviti na prozračnom, toplom mjestu, povremeno nadgledati i okretati. (Ja ih, ipak, najradije sušim na radijatoru.) To će potrajati otprilike tri tjedna.

Kad se naranče osuše, zavežite ih ukrasnom trakom i dodatno dekorirajte prema vlastitim zamislima. Dobili ste atraktivne ukrase koji će dezodorirati prostor, a njihov miris će podizati raspoloženje. Pomandere koristite kao dekoraciju za jelku, objesite ih na vješalice u ormaru da osvježavaju garderobu, stavite u ladice s rubljem ili kao dekoraciju u blagdansku zdjelu obilja s voćem i slatkišima. Takvi pomanderi mogu trajati godinama. Ako im vremenom oslabi miris, osvježite ga ponekom kapi eteričnih ulja naranče, klinčića ili cimeta.

Svoje božićne i novogodišnje čestitke dragim osobama možete dodatno individualizirati ovakvim vanserijskim poklonom.

Ugodne vam blagdane želim!

You may also like

Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema
Moderni život i osjet njuha

Leave a Reply