23
pro
2013

Protest protiv zloupotrebe mirisa

Nedavno je organizacija Teens Turning Green* (globalni pokret mladih posvećen edukaciji i promoviranju po okoliš održivih i društveno odgovornih izbora) ispred trgovine Abercrombie & Fitch’s na newyorškoj 5. aveniji održala prosvjed protiv zloupotrebe mirisa u promotivne svrhe. Naime, tvrtka je u posljednjih godinu dana uvela praksu pumpanja mirisa izvan trgovine, pa tako i slučajni prolaznici dobivaju svoju dozu agresivnog, zagušljivog mirisa.

Organizacije The Environmental Working Group i The Campaign for Safe Cosmetics su dale analizirati Abercrombie & Fitch’s kolonjsku vodu za muškarce, a rezultat je pokazao da se među nenavedenim sastojcima nalazi i dietil ftalat, kome se pripisuje uzrokovanje hormonskog disbalansa. Nedavna isu straživanja, naime, taj kemijski spoj dovela u vezu s oštećenjima sperme kod odraslih muškaraca, s anomalijama u reproduktivnom razvoju kod muških beba i s problemima u ponašanju kod djece. Pronađene su i kemikalije koje uzrokuju dišne tegobe, izazivaju napade astme, glavobolje i dermatitis.

Pa iako neki smatraju da nije fer u negativnom kontekstu isticati samo jednu tvrtku u velikom broju ostalih koje se jednako ponašaju, važno je prozivati svakoga tko agresivno oglašava toksične mirise. U TTG-u naglašavaju da je ugroženo zdravlje zaposlenika koji svakodnevno osam sati moraju boraviti i disati u takvim mirisom zasićenom prostoru.

http://www.beautyiswellness.com/featured/teens-protest-abercrombies-aggressive-fragrance-marketing/

* http://www.teensturninggreen.org/about/

You may also like

Ružmarin za prisjećanje
Moderni život i osjet njuha

Leave a Reply