21
pro
2013

16-minutno putovanje u Japan

Cilj Instituta za umjetnost i osjet mirisa u Los Angelesu je učiniti dostupnom edukaciju o mirisu u svim njegovim aspektima. Jedna od njihovih djelatnosti je promoviranje i prikazivanje sofisticiranih kompozicija olfaktornih umjetnika u muzejima i galerijama suvremene umjetnosti.

Najnoviji projekt im je rekonstrukcija predstave koju je 1902. osmislio i pokušao postaviti na scenu pjesnik i kritičar Carl Sadakichi Hartmann. On je zamislio mirisni koncert 16-minutno putovanje u Japan kojim je nizom mirisnih dojmova želio posjetitelje «transportirati» na tu daleku destinaciju. Nažalost, zbog  okolnosti koje su u posljednji trenutak dovele do promjene mjesta održavanja koncerta, cijela je zamisao završila neuspjehom.

U suvremenoj rekonstrukciji je zadržana forma originalne mirisne priredbe – slijed dvominutnih modula, ali su mirisi i zvučna kulisa osuvremenjeni. Hartmannovi mirisi su bili pojedinačne mirisne note poput ruže i narančinog cvijeta, a u suvremenoj varijanti su to kompletne mirisne kompozicije.  

Posjetitelji priredbe čija je izvedba planirana za siječanj 2014. će prije početka izvedbe dobiti povez na oči kako bi se mogli uspješnije fokusirati na doživljaj mirisa. Koncert će se održati u Hammer muzeju u Los Angelesu, a ulaz je slobodan, treba se samo predbilježiti i osigurati mjesto za ovo mirisno putovanje.

 

 

You may also like

Treat your nose to an unusual experience of enjoying natural perfumes!
Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema

Leave a Reply