14
sij
2016

Tjeranje nametnika mirisom

Znamo da je upotreba pesticida u poljoprivredi krajnje zabrinjavajuća zbog potencijalne opasnosti po ljudsko zdravlje i pogubnog utjecaja na okoliš. Stoga je reduciranje nepovoljnih posljedica načina na koje se danas masovno proizvodi hrana predmet mnogih istraživanja i postignuće kome teže mnogi znanstvenici.

Sa Cardiffskog sveučilišta tim pod rukovodstvom profesora Rudolfa Allemana, izvještava da im je po prvi put uspjelo kreirati molekule koje oponašaju prirodne mirise poznate po repelentnom djelovanju na insekte.

Zna se da se mnogi organizmi koriste mirisom u komunikaciji unutar vrste i s okolinom. Lociranje potencijalnih izvora hrane i izbjegavanje napada parazita su neke od aktivnosti u kojima miris može igrati presudnu ulogu.

Cardiffski znanstvenici objašnjavaju da je napredak u procesu rekreiranja mirisa sličnih prirodnima dosad bio krajnje spor zato što su te molekule vrlo hlapive, kemijski nestabilne i u proizvodnji vrlo skupe. No sada su nove biokemijske tehnike omogućile stvaranje mirisnih molekula-repelenata čija je struktura različita, ali su po funkciji slične prirodnim repelentima.

Taj njihov rezultat daje nadu da bi se razvijanjem tehnike “mirisnog zbunjivanja neprijatelja” u perspektivi mogla zamijeniti danas sveprisutna primjena štetnih kemikalija.

 

 

 

 

You may also like

Ružmarin za prisjećanje
Moderni život i osjet njuha

Leave a Reply